Hoe maak ik drukwerk?

Met al het moois dat een kerkgebouw te bieden heeft, is het zeker de moeite waard om te investeren in fraai drukwerk. Met een folder, visitekaartje, jubileumboek of plattegrond geeft u mensen letterlijk iets in handen. Drukwerk voelt persoonlijker en ‘echter’ dan een digitaal product. Het is ook duurzamer: een mooie folder wordt thuis soms nog lang bewaard.

Welk soort drukwerk kies ik?

Er zijn heel veel verschillende soorten drukwerk. Sommig drukwerk is bedoeld voor eenmalig gebruik, zoals een poster, ander drukwerk gaat jarenlang mee, zoals een boek of briefpapier.

Poster of affiche: één blad in groot formaat om op te hangen in grote (openbare) ruimten. Een poster is bedoeld om ergens de aandacht op te vestigen; vaak gaat het om een eenmalige activiteit. Het beeld staat voorop en dient veel zeggingskracht te hebben. Een poster bevat nauwelijks tekst.

Flyer: één blad in klein formaat. Een flyer is eigenlijk een mini-poster, bedoeld om uit te delen.

Folder: één blad in klein formaat en gevouwen. In folders kunt u meer informatie kwijt dan op flyers, u kunt ze dus ook inzetten voor een informatiever doel. Folders gaan dan ook langer mee. U kunt ze uitdelen, maar ook neerleggen om mee te laten nemen. Voorbeeld: organiseert u een unieke rondleiding, dan maakt u een flyer om publiek te werven. Organiseert u het hele jaar door rondleidingen, dan maakt u een folder met alle informatie.

Brochure: verschillende pagina’s, in een klein formaat. Brochures geven algemene informatie over één onderwerp. U kunt ze uitdelen, of neerleggen om te laten meenemen.

Magazine of tijdschrift: verschillende pagina’s, in groter formaat. Een magazine behandelt verschillende onderwerpen, of verschillende aspecten van één onderwerp.

En verder: boeken, ansichtkaarten, wenskaarten, visitekaartjes, stickers, menukaarten, briefpapier, enveloppen, entreekaartjes, informatiepanelen, plattegronden….

Kijk voor inspiratie op de websites van vormgevers, drukkers en printshops.

Hoe ga ik het verspreiden?

Bedenk van tevoren hoe u het drukwerk gaat verspreiden. Heeft u genoeg mensen om de flyers te laten uitdelen? Waar gaan ze dat doen? Waar gaat u de posters ophangen? Kalenders als relatiegeschenk: wie krijgt ze?

Noteer achteraf de resultaten en evalueer. Was de oplage te groot of te klein? Hingen de posters op de juiste plek? Zo weet u de volgende keer hoe het efficiënter kan.

Ik wil mijn drukwerk laten maken, waar moet ik aan denken?

 

Laatste check van deze pagina: 1 maart 2024