Podcastserie Kerken van ons allemaal

In de podcastserie ‘Kerken van ons allemaal’ bezoekt Katja Keuchenius kerkgebouwen die zich voorbereiden op de toekomst. De gebouwen staan niet alleen meer open voor gelovigen, maar voor veel meer andere gebruikers. Wordt de kerk straks van ons allemaal? De serie is ontwikkeld door de VBMK in samenwerking met de ErfgoedAcademie.

Beluister de podcasts Kerken van ons allemaal

Aflevering 1: De Laurenskerk als gebouw van hoop

Frank Migchielsen, voormalig directeur van de Laurenskerk in Rotterdam, vertelt hoe hij een nieuwe toekomst uitstippelde voor het kerkgebouw. De kerk maakt nu optimaal gebruik van de museale functie, het enorme orgel – de grootste van Nederland – en van de vloerverwarming, ook in trek bij yogaliefhebbers.

Aflevering 2: De Broekerkerk, een ontmoetingsplek voor het hele dorp

Katja bezoekt de kerk van Broek in Waterland. Het hele dorp helpt mee om het gebouw open te houden en de kerk schenkt zelfs Gin &Tonics op een eigen terras. Marieke Maars legt uit hoe de stichting Broekerkerk met uitsluitend vrijwilligers een nieuwe koers vaart.

Aflevering 3: De Grote Kerk in Naarden: al eeuwenlang een baken van Holland

In de Grote Kerk in Naarden speelt de Bach-vereniging jaarlijks de Mattheus Passion. Maar er gebeurt veel meer voor een groot publiek. Ellen Snoep, directeur van de stichting achter het gebouw, vertelt hoe de kerk nu ook een museale functie krijgt.

 

Katja Keuchenius in gesprek met Frank Migchielsen