E-learning cursus ‘Leer je Erfgoed’

Leer je Erfgoed is een platform van erfgoedorganisaties, bedoeld om hun vrijwilligers te ondersteunen, inspireren én uit te dagen. Aangesloten organisaties kunnen hun vrijwilligers aanmelden voor de gelijknamige e-learning cursus Leer je Erfgoed. De vrijwilligers krijgen dan toegang tot verschillende modules die praktische handvatten bieden of verdieping over een bepaald onderwerp.

Veel vrijwilligers lopen rond met dezelfde vragen, zoals: Hoe vertel ik een inspirerend verhaal aan mijn bezoekers? Hoe stuur ik een groep vrijwilligers aan? Waar moet ik rekening mee houden als ik ga schoonmaken? En gebruik ik mijn gereedschap wel op een veilige manier? Leer je Erfgoed is een leuke en makkelijke manier om vrijwilligers in te werken in allerlei aspecten van erfgoed waarmee ze te maken krijgen.

Iedere module is gemaakt door een ontwikkelteam van deskundigen uit de erfgoedsector met expertise over het betreffende onderwerp.

De modules zijn interessant voor zowel vrijwilligers die al jaren betrokken zijn, als voor vrijwilligers die net beginnen. Het doorlopen van een module duurt gemiddeld 30 minuten.

Momenteel bestaat de cursus uit vier modules; er volgen er meer.

  • Introductie op erfgoed
  • Houtinspectie en onderhoud
  • Veilig binnenwerken
  • Introductie op religieus erfgoed

Meedoen? Zo werkt het:

  • Erfgoedorganisaties die lid zijn van het Leer je Erfgoed-platform kunnen hun vrijwilligers aanmelden bij de ErfgoedAcademie. De vrijwilligers ontvangen vervolgens een account en inlogcode.
  • Is uw organisatie lid van de VBMK? Dan kunnen zij ook meedoen. Meld uw vrijwilligers aan bij de ErfgoedAcademie onder vermelding van ‘VBMK-lid’.
  • Wilt u uw organisatie aanmelden als lid van het Leer je Erfgoed-platform? Neem contact op met de ErfgoedAcademie. In 2021 is lidmaatschap gratis, vanaf 2022 betalen platformleden een bijdrage.
  • Bent u vrijwilliger en wilt u aan de cursus deelnemen? Vraag de organisatie waarbij u werkt naar de mogelijkheden.
  • Weet u een goed idee voor een lesmodule? Meld het bij de VBMK

ErfgoedAcademie: leerjeerfgoed@erfgoedacademie.nl
VBMK: info@vbmk.nl

Organisatie

Leer je Erfgoed is een gezamenlijk initiatief van de ErfgoedAcademie, de Nationale Monumentenorganisatie en Stichting Nederland Monumentenland. Het beheer van het platform is in handen van de ErfgoedAcademie.

Aan de totstandkoming van Introductie op religieus erfgoed werkten inhoudelijk experts mee van de VBMK en Museum Catharijneconvent. De module werd mogelijk gemaakt door een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan de VBMK.