Kennisweken De Kerk van alle Kanten

02-11-2020, TRE | Eind 2018 sloegen kerken, overheden en erfgoedorganisaties de handen ineen om zich in te zetten voor een duurzame toekomst van kerkgebouwen. Deze winter presenteert het programma Toekomst Religieus Erfgoed de opbrengsten van twee jaar programma, onder de naam ‘De Kerk van alle Kanten’, met als hoogtepunt vijf live-uitzendingen op vijf woensdagen.

2 december: Kerk in Functie (over het hergebruik van kerkgebouwen)
9 december Kerk in Beeld (over data en kennis van kerkgebouwen)
20 januari: De Open Kerk (over toegankelijkheid van kerkgebouwen)
3 februari: Kerk in Samenhang (over de kerkenvisies)
17 februari: Blik op de Toekomst (met onder andere minister Van Engelshoven)

Op vijf woensdagmiddagen, steeds tussen 15 en 17 uur, worden de thema’s uitgediept tijdens een online live-uitzending met deskundige gasten en verrassende invalshoeken. Zo zullen bijvoorbeeld op 2 december Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Fred Schoorl, directeur Bond Nederlandse Architecten, een bijdrage leveren. Op 9 december schuift onder andere Sophie van Bijsterveld aan, zij is hoogleraar religiewetenschap.

Het programma presenteert daarbij ook nieuwe instrumenten: op 2 december het langverwachte boek met 88 voorbeelden van herbestemde kerkgebouwen. En op 9 december gaat onze database ‘live’ met daarin informatie over alle gebedshuizen van Nederland.

Daarnaast wordt in elke kennisweek een keur aan lezingen, webinars, video’s en artikelen aangeboden, die op elk gewenst moment te bekijken zijn via www.toekomstreligieuserfgoed.nl, en die een verdieping vormen op de live-uitzendingen.

Bron en meer informatie: TRE

Lees meer over de Nationale Kerkenaanpak, een samenwerkingsverband tussen kerken, overheden en erfgoedorganisaties, waaronder de VBMK