Kijkboek De Kerk als Tijdmachine

Op 28 november rolt het kijkboek ‘De kerk als tijdmachine’ van de persen. Het boek is gemaakt op initiatief van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De makers van het boek, Stefan de Keijser en Martin Hillenga zullen samen met vertegenwoordigers van de Stichting Oude Groninger Kerken op 28 november de allereerste boeken uitpakken bij de uitgever WBOOKS in Zwolle.

De kerk als tijdmachine’ verbeeldt de geschiedenis van oude kerken in twaalf tijdvakken, in tekeningen van Stefan de Keijser. Historicus Martin Hillenga verzorgde de begeleidende teksten. Bladeren door dit boek is als reizen in een tijdmachine; alle tijdlagen die je in een oude kerk tegenkomt, worden afgepeld. En niet alleen de kerk veranderde door de eeuwen heen, ook de wereld om het kerkgebouw heen. Op levendige en aansprekende manier wordt getoond en uitgelegd hoe dat allemaal is gegaan.

Een aantal jaar is er achter de schermen intensief aan dit project gewerkt. Stefan de Keijser maakte twaalf gedetailleerde tekeningen, ingekleurd met verf: van de mysterieuze lege wierde tot de multifunctionele hedendaagse kerk. Iedere tekening heeft een eigen sfeer, passend bij de tijd. Eenvoudige boerderijen veranderen in steenhuizen en later borgen, grasland wordt industrieterrein. Verschillende historische elementen worden op informatieve en humoristische wijze uitgelicht in de teksten van Martin Hillenga. De vormgeving van het boek is van de hand van Jelle F. Post.

De kerk als tijdmachine’ wordt uitgegeven door WBOOKS uit Zwolle. Het boek is geschikt voor kinderen, maar is zeker ook voor volwassenen erg interessant. De lezer zal kerken in de omgeving met heel andere ogen bekijken.

Vanaf 8 december zijn de originele tekeningen te bewonderen in de tentoonstelling ‘De kerk als tijdmachine’ in Museum Klooster Ter Apel. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 17 februari 2019.

De Stichting Oude Groninger Kerken bestaat in 2019 vijftig jaar. Met deze bijzondere expositie, die in nauwe samenwerking met Museum Klooster ter Apel tot stand is gekomen, wil de stichting het jubileumfeest alvast eind 2018 inluiden. Het boek is vanaf begin december verkrijgbaar in de museumwinkel van Klooster Ter Apel, de SOGK-(web)winkel en in de boekhandel.

Bron: Stichting Groninger Oude Kerken

Lees meer over de tentoonstelling in Museum Klooster Ter Apel