Tentoonstelling De kerk als tijdmachine

8 december 2018 om 10:00

Van 8 december tot en met 17 februari is de tentoonstelling ‘De kerk als tijdmachine’ te zien in Museum Klooster Ter Apel. Hier worden de originele tekeningen getoond van het gelijknamige boek. ‘De kerk als tijdmachine’ verbeeldt de geschiedenis van oude kerken in twaalf tijdvakken, in tekeningen van Stefan de Keijser. Historicus Martin Hillenga verzorgde de begeleidende teksten.

Tentoonstelling De Kerk als Tijdmachine
8 december 2018 t/m 17 februari 2019

Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
9561 LH Ter Apel 

Bezoek de website

 

Tentoonstelling De kerk als tijdmachine

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee… voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen.

Stefan en Keijser toont in ‘De kerk als tijdmachine’ laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafelt. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen.

Stap in de tijdmachine

In de expositie ontdek je hoe ongelofelijk veel een oude kerk heeft meegemaakt. De prachtige tekeningen zijn geladen met kennis over concrete historische gebeurtenissen en verwijzingen naar de canonvensters van Nederland. Tegelijkertijd prikkelen de kleurige scènes volop de verbeelding. Door een visuele kwinkslag of de sfeer die een bepaalde tekening uitstraalt, kun je je ineens verplaatsen in de mensen, die in die tijd leefden. Je gaat je als vanzelf dingen afvragen, en wordt zo verder meegevoerd op ontdekkingstocht door de tijd.

En… zou het allemaal echt zo zijn geweest? ‘De kerk als tijdmachine’ toont een kleurig palet aan mogelijkheden. Het is de verbeelding van de tijd door de makers. Sommige dingen weten we, naar andere zaken kunnen we slechts gissen. Of het echt zo was, of toch anders… wat denk jij? Kom kijken en stap in de tijdmachine!

Stefan de Keijser

Stefan de Keijser is kunstenaar, beroepskunstenaar in de klas en creatief therapeut. Hij tekende de twaalf tijdvakken voor het boek ‘De kerk als tijdmachine’. Martin Hillenga had de rol van adviserend historicus in de totstandkoming van het boek. Jelle F. Post verzorgde het ontwerp. Het is uitgegeven door WBOOKS.

Expositie

Museum Klooster Ter Apel heeft de primeur met de expositie van de originele tekeningen van Stefan de Keijser, die nergens beter tentoongesteld kunnen worden dan in de context van dit prachtige eeuwenoude klooster.

In de expositie worden de tekeningen getoond in combinatie met collectiestukken die aansluiten bij de tijdvakken. Ook wordt een tipje van de sluier opgelicht van het creatieve proces. Daarin wordt duidelijk dat ook de makers van dit boek in de tijdmachine stapten, en samen gingen spoorzoeken. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Bron: Museum Klooster Ter Apel