VBMK-meeting: ‘Hoe klinkt uw kerkgebouw?’

24 mei 2023 om 00:00

Door: VBMK
Woensdag 24 mei 2023
14.45 – 17.00 uur

Congrescentrum B&I
Ceintuurbaan 2

Harderwijk

Elk kerkgebouw heeft zijn eigen klank, een klank die net zo uniek is als het interieur. Maar hoe beschrijf je die akoestiek, en hoe kan je de akoestiek van verschillende kerkgebouwen met elkaar vergelijken? Is het mogelijk de akoestiek te verbeteren, opdat het kerkgebouw geschikter wordt voor concerten of lezingen?

Akoestisch expert Jan Bril: “Het Acoustic Experience Lab is speciaal gebouwd om te luisteren naar akoestiek, in het bijzonder van ruimten en situaties die nog niet bestaan. Na een korte uitleg over akoestiek in het algemeen neem ik u mee in de wereld van de ‘auralisaties’: gesimuleerde akoestische belevingen. U hoort verschillende voorbeelden, waaronder een grote monumentale kerk met heel veel akoestiek, die geschikt wordt gemaakt voor hoogwaardige concerten. En het zal u misschien verbazen, maar grote akoestische effecten zijn haalbaar zonder grote bouwkundige ingrepen. Natuurlijk is er alle ruimte voor al uw vragen over akoestiek. Wat u in deze workshop leert, kunt u dus gelijk gebruiken om de akoestische wensen in uw kerk te realiseren”. 

Akoestiek in kerkgebouwen

In 2018 gaf Stichting Klinkend Erfgoed Nederland Jan Bril de opdracht om de akoestiek van 100 monumentale kerkgebouwen in kaart te brengen. Jan Bril koos kerken uit alle delen van Nederland, van verschillende grootte, bouwstijl, bouwjaar en functie. De uitkomsten legde hij vast op een website, waarop de akoestische portretten van alle kerken te beluisteren zijn. In het bijbehorende boek ‘Akoestiek in 100 monumentale kerkgebouwen’ biedt Jan Bril handvatten om zorgvuldig met akoestiek om te gaan.

Programma

Workshop Akoestiek: 14:45-16.15 uur
Ontvangst in het Congrescentrum B&I.
We verdelen ons in twee groepen:
Groep 1 bezoekt het Acoustic Experience Lab: 14:45 – 15:30 uur
Groep 2 bezoekt het Acoustic Experience Lab: 15.30 – 16.15 uur
Adres Acoustic Experience Lab: Nobelstraat 16, Harderwijk

Afsluitende borrel met hapjes: 16.30 – 17.00 uur
Locatie: Congrescentrum B&I

Deze workshop vindt plaats in aansluiting op de ALV 2023

Aanmelden

De bijeenkomst staat open voor iedereen die belangstelling heeft voor het onderwerp. U kunt zich tot uiterlijk woensdag 26 april aanmelden via Frank Migchielsen: frank.migchielsen@caiway.nl

Maar let op! Het aantal plaatsen is beperkt. Leden en donateurs van de VBMK hebben voorrang. Vermeld daarom bij uw aanmelding of uw organisatie VBMK-lid of -donateur is (maximaal 2 deelnemers per organisatie).

Meld het ons ook als u vervoer nodig heeft tussen de twee locaties.

Meer lezen