Hoe houden we kerkbeheerders in de coronatijd financieel overeind?

30-11-2020 | De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, raken iedereen. Welke subsidieregelingen kunnen u als kerkbeheerder een steuntje in de rug geven? Frank Migchielsen, directeur van de Laurenskerk in Rotterdam en bestuurslid VBMK zet een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje:

Iedereen kent de problemen inmiddels maar al te goed: veel minder kerkgangers, de verhuur van de kerkgebouwen en/of bijruimtes is nauwelijks nog mogelijk, de concertpraktijk is zeer problematisch en horeca-inkomsten zijn er niet meer. Iedereen probeert er het beste van te maken, met live evenementen met beperkt publiek, door het streamen van concerten… Maar alles bij elkaar genomen zijn er bij kerkbeheerders veel minder of zelfs helemaal geen inkomsten. Als er al reserves aanwezig zijn, drogen die snel op. Wat te doen? Vraag ondersteuning aan! Hieronder enkele regelingen waarop een beroep kan worden gedaan. De meeste aanvraagprocedures hebben een eenvoudig werkende tool, waaruit vrij snel blijkt of u in aanmerking komt voor de regeling. Succes!

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TLV)
TLV (opvolger van de TOGS) is bedoeld voor ondernemers die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. De TVL-subsidie is afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies. Ook moet de onderneming met de juiste SBI-code staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zo komt de monumentensector in aanmerking voor de TLV via code 91.03. Goed om eens te controleren hoe uw onderneming bij de KvK staat aangemerkt!

Tegemoetkoming Vaste Lasten

Tegemoetkoming Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
Veel kerkbeheerders hebben personeel in dienst. En die stellen het zeer op prijs indien aan het einde van de maand hun salaris wordt overgemaakt. De overheid kan daarbij helpen via de NOW, waarmee een groot deel van die salariskosten wordt gesubsidieerd; soms tot wel 80%. Inmiddels is de derde ronde NOW van kracht, de voorwaarden verschillen per termijn. Mocht u in de vorige ronde niet in aanmerking zijn gekomen voor steun, dan kan het nu wel het geval zijn.

Tegemoetkoming Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid | UWV

Opengestelde Monumenten Lening (OML)
Deze regeling is speciaal in het leven geroepen om monumenten de mogelijkheid te geven een lening met ‘zachte’ voorwaarden aan te gaan. De overheid stelt daarvoor 50 miljoen euro beschikbaar. De OML kan worden aangevraagd tot medio december van dit jaar bij het Nationaal Restauratiefonds.

Opengestelde Monumenten Lening

Plaatselijke gemeente
Ook uw plaatselijke gemeente kan behulpzaam zijn, al wisselen de mogelijkheden per gemeente sterk. Maar probeer dit pad in ieder geval te bewandelen. Kerkgebouwen hebben vaak een brede functie, die elke gemeente zal erkennen en wil behouden. Een kopje koffie bij de burgemeester of wethouder kan nooit kwaad!

Kijk voor meer tips in het corona-dossier van de VBMK

Bekijk hoe de Opengestelde Monumentenlening de Leidse Pieterskerk lucht geeft