Zet veiligheidszorg op uw agenda!
17-04-2019 | Nu kerkgebouwen steeds vaker meervoudig gebruikt worden gelden er andere eisen ten aanzien van veiligheidszorg. Bij het organiseren van bijvoorbeeld een concert in je kerkgebouw moet je denken aan een goed calamiteitenplan en een up tot date vlucht- en ontruimingsschema. Ook van de vrijwilligers worden nieuwe vaardigheden gevraagd. Veiligheid is dan ook een belangrijk onderwerp voor kerkbesturen en kerkbeheerders.
Zorg voor veiligheid is niet altijd verbonden met hoge kosten, maar heeft alles te maken met organisatorische maatregelen die veelal verrassend eenvoudig kunnen zijn en die een grote verbetering tot stand kunnen brengen voor de veiligheid van de kerkganger, de vrijwilliger en het kerkelijk erfgoed.
Werkt u bijvoorbeeld in de kerk met apparaten als een lasbrander, slijpschijf, lasapparaat, hete lucht föhn of gasbrander, maak dan gebruik van het formulier Brandgevaarlijke Werkzaamheden. Het formulier helpt als checklist bij het voorkomen van problemen en als documentatie bij verzekeringskwesties.
In Hoofdstuk 8 Veiligheid van het VBMK Handboek ‘Behoud en Beheer van Kerkgebouwen’ vindt u meer praktische achtergrondinformatie en handleidingen op het gebied van veiligheid. Zo komt onder andere aan bod:
– Wat moet u doen als uw kerk te maken krijgt met een calamiteit als een grote brand of storm
– Hoe registreert en waardeert u de inventaris
– Is uw verzekering nog actueel
– Hoe stelt u een goed beveiligingsplan op
– Hoe voorkomt u fraude
– Wat neemt u op in een calamiteitenplan
Het volledige VBMK Handboek vindt u hier. Het hoofdstuk over veiligheid is als cahier te bestellen via info@vbmk.nl
Samen met Donatus heeft de VBMK de digitale risicocheck ontwikkeld. Doe de Kerk Risico Check om te zien op welke punten de veiligheid in uw kerk verbeterd kan worden. U kunt de check anoniem invullen.
Heeft u belangstelling om in uw kerkgebouw een risico analyse te laten uitvoeren of wilt u meer informatie, stuur dan een email aan het bureau van de VBMK: info@vbmk.nl