‘Wereldkerken in Nederland’

25-05-2024 | Op 23 mei presenteerde het Museum Catharijneconvent het boek ‘Wereldkerken in Nederland’ in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Met 36 portretten van ‘migrantengemeenschappen’, verdeeld over zes denominaties, toont het werk de grote variatie en rijkdom van het christendom in Nederland.

Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met Samen Kerk in Nederland, de belangenorganisatie van christelijke migrantengemeenschappen, en is een vervolg op het standaardwerk Kerkinterieurs in Nederland uit 2016. Alle foto’s zijn gemaakt door Bram Petraeus, die hiervoor beloond is met de derde prijs van de Zilveren Camera 2023.

In de inleiding schrijven de voorzitters van het Museum Catharijneconvent en SKIN: “In een tijd waarin veel kerken hun deuren sluiten vanwege een krimpend aantal gelovigen, zijn ander gemeenschappen juist op zoek naar een groter gebedshuis. Hopelijk stimuleren we dat kerken die een kerkgebouw moeten afstoten en kerken die op zoek zijn naar een kerkgebouw elkaar beter weten te vinden. Want een blijvend gebruik van religieus erfgoed creëert niet alleen meer zekerheid voor jonge, groeiende kerkgemeenschappen, het is ook de voorwaarde voor de instandhouding van het erfgoed”

Het boek is te bestellen bij uitgeverij Na101