Verwoestende brand in de Notre-Dame

17-04-2019 | Op 15 april brak kort voor 19.00 uur een verwoestende brand uit in de Notre-Dame in Parijs. De vieringtoren en een deel van het dak van de kathedraal stortten in. De eikenhouten dakconstructie dateerde uit 1147 en was een van de oudste bouwwerken van Parijs. De twee iconische torens en de structuur van het gebouw lijken gered. Ook de schatkamer met vermeende relikwieën van Christus, diverse kunstschatten en het orgel uit 1730 lijken intact.

President Macron beloofde in een televisietoespraak de middeleeuwse kathedraal in vijf jaar te herbouwen. Hij wees erop dat Fransen in de loop van de geschiedenis steden, havens en kerken hebben gebouwd. “Veel daarvan zijn verbrand of verwoest. Steeds weer hebben we ze herbouwd. De brand in de Notre-Dame herinnert ons eraan dat onze geschiedenis nooit stopt, en dat we altijd beproevingen hebben om te overwinnen”. Inmiddels is ar ruim 700 miljoen euro opgehaald voor het herstel.

Restauratie-experts waarschuwen echter dat de restauratie wel eens decennia zal kunnen duren. De eerste uitdaging is om het gebouw veilig te stellen zonder het puin te verstoren: daarin bevindt zich mogelijk herbruikbaar materiaal. Elementen uit de kerk die de brand wel hebben doorstaan, zoals de glas-in-lood ramen, hebben mogelijk onherstelbare schade opgelopen en vragen om grondig onderzoek.

Het Openbaar Ministerie in Parijs is begonnen aan een onderzoek. Zo’n dertig arbeiders die werkten aan de restauratie van de Notre-Dame zijn inmiddels ondervraagd. Bij die werkzaamheden is de brand mogelijk ontstaan.

Op de Place Saint-Michel, vlak bij de Notre-Dame, kwam een menigte bijeen om te zingen en bidden. Het was een initiatief van een groep die zich de ‘Herbouwers’ noemt.

UNESCO’s directeur-generaal Audrey Azoulay toonde zich diepbedroefd. De kathedrale basiliek behoort tot de Werelderfgoedsite ‘Parijs, oevers van de Seine’.

Olivier de Rohan, voorzitter van het Europese netwerk voor religieus erfgoed, Future of Religious Heritage, noemde de brand “a tragedy and a call for action”: “the flames engulfing the building remind us of the many dangers this heritage faces, and the energy we must put forth to protect it”.

Bekijk hier de (visuele) tijdlijn over de brand

 

Bronnen en meer informatie

Notre-Dame Parijs brandt, grote torens lijken gered (NOS)

Macron: Notre-Dame binnen vijf jaar herbouwen, kathedraal wordt nog mooier (NOS)

Notre Dame fire: Macron promises to rebuild cathedral within five years (Guardian)

Brand in de Notre-Dame (wikipedia)

Fire at Notre-Dame Cathedral in Paris (UNESCO)

Paris, Banks of the Seine, World heritage site

Communiqué by FRH Chairman Olivier de Rohan on Notre Dame