Tweede ronde DUMAVA-subsidie vanaf 18 september

24-08-2023 |  Vanaf 18 september 2023 gaat de een investeringssubsidie voor duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) weer open. Eigenaren van maatschappelijk vastgoed, waaronder rijksmonumenten en kerkgebouwen, kunnen hierbij subsidie aanvragen voor de verduurzaming van het gebouw. DUMAVA is een subsidieprogramma dat tot 2030 loopt en elk jaar een aanvraagronde kent.

De regeling ging vorig jaar van start en is dit jaar aangepast. In totaal is er € 1,9 miljard beschikbaar. Eigenaren zijn hierdoor flexibel om te bepalen in welk jaar zij de subsidie willen aanvragen. Het is belangrijk om de aanvraag goed te plannen, want wie eerder een subsidie heeft ontvangen, kan niet meedoen met volgende rondes.

Heeft u vorig jaar een aanvraag ingediend, maar is die afgewezen? De regeling is dit jaar iets gewijzigd, dus misschien maakt u dit jaar meer kans.

De portal van de aanvraag gaat al open op 4 september, u kunt dan uw aanvraag vast klaarzetten. Er is 190 miljoen euro beschikbaar deze ronde. De ervaring leert dat dat bedrag ook snel wordt behaald. Van belang dus om uw aanvraag zo spoedig mogelijk in te leveren. U kunt maximaal 2.5 miljoen euro aanvragen.

Op donderdag 29 juni 2023 vond het webinar over de subsidieregeling DUMAVA plaats. Heeft u vragen over de wijzigingen of de nieuwe openstelling? Kijk dan dit webinar terug. Zo weet u of u in aanmerking komt en wat u moet doen om vanaf 18 september 2023 een aanvraag in te dienen.

De regeling is onder andere bedoeld voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, en voor religieuze instellingen zoals kerkgebouwen. In het laatste geval heeft u een SBI-code nodig, die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. Let op: het hebben van een SBI-code uit de lijst betekent niet dat u automatisch binnen de doelgroep van DUMAVA valt. Als uw organisatie inkomsten- of vennootschapsbelastingplichtig is, komt u niet in aanmerking.

Bronnen en meer informatie