Stel uw kerk open op de landelijke Open Kerkendag!

10-03-2023, Open Kerken | Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, vindt de landelijke Open Kerkendag plaats. Het Zeeuws/Brabantse initiatief spreidt de vleugels uit en gaat voor het eerst landelijk. Tijdens deze dag hoopt Stichting Open Kerken zoveel mogelijk van de kerkgebouwen die Nederland rijk is onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Hierbij zullen kerkinterieurs dit jaar centraal staan.

De landelijke Open Kerkendag is in het leven geroepen om het grote culturele,- historische en maatschappelijke belang van kerkgebouwen onder de aandacht te brengen. Het Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door torenspitsen en kerken. Deze gebouwen behoren tot ons belangrijkste cultuurbezit. De toekomst van dit religieus erfgoed staat echter onder druk door het afnemend kerkbezoek, maar ook recente ontwikkelingen met betrekking tot de energiecrisis maken dat steeds meer kerkgebouwen de deuren sluiten. De landelijke Open Kerkendag wil zoveel mogelijk mensen op een open en ongedwongen manier kennis laten maken met kerkgebouwen, ongeacht denominatie of (her)bestemming. Door deze te leren kennen ontstaat waardering. Waardering is de grondslag onder een gezamenlijke inzet en betrokkenheid bij de toekomst van gebouwen met een rijke geschiedenis.

Thema: Kerkinterieurs

Tijdens de Open Kerkendag 2023 ligt de nadruk op kerkinterieurs. Deze zijn onnoemelijk rijk, inspirerend en spannend waar het gaat om kunst en cultuur. Doel is dan ook om de bezoekers kennis te laten maken met deze schatten in een omgeving van rust en een gevoel van eeuwen. Om deze reden ondersteunt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van harte dit initiatief.

Deelnemende kerken worden aangeraden om activiteiten te organiseren rondom het thema kerkinterieurs tijdens de Open Kerkendag. Kerken zijn overigens niet verplicht om activiteiten te organiseren. Het openstellen van een kerkgebouw voor publiek is al voldoende om deel te nemen aan de Open Kerkendag.

Bron en meer informatie: Stichting Open Kerken

(c) Stichting Open Kerken