Prijsvraag verduurzaming monumentale kerkgebouwen

13-03-2021, Architectuur Lokaal | ‘Sublieme schoonheid | sublieme duurzaamheid. Oproep voor het verduurzamen van iconische stadskerken’. Dat is de titel van de prijsvraag, uitgeschreven door de Rijksbouwmeester en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Teams van professionals worden uitgedaagd om te ontwerpen aan nog niet bestaande oplossingen die bijdragen aan de verduurzaming van iconische stadskerken.

De Rijksbouwmeester en de RCE trekken bij deze prijsvraag samen op met negen iconische stadskerken. De prijsvraag wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal.

Verduurzaming van kerkgebouwen

Grote stadskerken staan voor dezelfde opdracht als de gehele maatschappij: verduurzaming. Dit biedt de kerken niet alleen meer comfort en meer mogelijkheden voor exploitatie, het bespaart ook geld op de energierekening. Ook draagt verduurzaming bij aan de maatschappelijke doelstelling om zuiniger om te gaan met energie. De meeste van de negen opvallende, gezichtsbepalende en monumentale kerken zijn al wel actief met duurzaamheid. Maar het bijzondere karakter van deze monumenten maakt dat zij voor een deel niet uit de voeten kunnen met reguliere duurzaamheidstoepassingen. De bijzondere kerkgebouwen vragen om innovatieve energieoplossingen mét ontwerpkwaliteit.

Negen iconische stadskerken

Negen iconische stadskerken staan model voor de ontwerpopgave en werken mee aan de prijsvraag: de Oude Kerk in Amsterdam, de Der Aa-kerk in Groningen, de Pieterskerk in Leiden, de Stevenskerk in Nijmegen, de Grote Kerk in Naarden, de Grote Kerk in Zwolle, de Kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem, de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch en de Domkerk in Utrecht.

Aanmelden

Deelname staat open voor teams die zowel de ontwerpdiscipline als duurzaamheid- en erfgoedexpertise in zich verenigen. Om geïnteresseerden in deelname aan de prijsvraag een handreiking te bieden bij het samenstellen van een ontwerpteam heeft de uitschrijver een matchingsplatform beschikbaar gesteld.

Aanmelden voor de prijsvraag kan vanaf 11 maart op de site van Architectuur Lokaal. De aanmeldingstermijn sluit op dinsdag 13 april 2021 om 12.00 uur ‘s middags.

Geïnteresseerden in deelname aan de prijsvraag kunnen tot en met dinsdag 30 maart 2021 vragen stellen via een email aan de contactpersoon van de prijsvraag.

Bron en meer informatie: Architectuur Lokaal