Orgelfestival 2023: Europese muziek in tijden van oorlog en vrede

22-03-2023, SISO | Van 23-30 juni wordt in Alkmaar het tweejaarlijkse Orgelfestival Holland gehouden. In aansluiting op de herdenking van 450 jaar Alkmaars Ontzet is het thema ‘Europese muziek in tijden van oorlog en vrede’.

De herdenking van 450 jaar ‘Alkmaar ontzet’ herinnert ons aan de oorlogen van toen maar ook aan die van nu. Onze republiek en onze stad Alkmaar verzetten zich in de tachtigjarige oorlog tegen de Spaanse overheersing en in onze buurlanden woedde vanaf 1618 de dertigjarige oorlog. Beide oorlogen zijn verbonden met de Reformatie en worden vaak als godsdienstoorlog betiteld. Het machtspolitieke element voerde echter de boventoon. Het Van Hagerbeer-Schnitgerorgel heeft een prachtige schildering op haar orgelluiken waar de triomf van David na het verslaan van de reus Goliath verbeeld wordt. Was Alkmaar in 1573 David die van de Spaanse reus Goliath won, vandaag de dag vecht Oekraïne tegen zijn grote buur voor zijn onafhankelijkheid en voortbestaan.

Tijdens dit orgelfestival is de in 1997 opgerichte vereniging European Cities of Historical Organs (ECHO) te gast. Leden van de artistieke commissie van ECHO zullen deze keer de jury vormen van het internationale orgelconcours. Daarnaast presenteren zij muziek van Europese origine, muziek die een breed scala aan emoties wil uitdrukken. Zo wordt het gevecht verklankt door Spaanse en Portugese Batalhas en componeerde Heinrich Schütz ‘Verleih uns Frieden gnädiglich’ ter gelegenheid van de Vrede van Münster in 1648, die aan beide Europese oorlogen een einde maakte. Ook is er muziek van Alkmaarse bodem, van Willem de Fesch en Tielman Susato. De muziek die muziekuitgever Susato verzamelde, geeft met zijn oude dansen, zoals de Pavane, een goede indruk welk repertoire er toentertijd in Alkmaar, misschien wel tijdens het beleg, zou kunnen hebben geklonken.

De Alkmaarse orgels laten hun veelzijdigheid horen in dialoog met andere instrumenten zoals de viool, de hobo en de zangstem onder andere in een concert van orgel met slagwerk en arrangementen op de muziek van rockmuzikant Frank Zappa. Dit festival wil met zijn muziek een klankbord en toevluchtsoord zijn voor ieders gevoel van verdriet en rouw als gevolg van oorlogen.

Bron en meer informatie: Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours