Opengestelde Monumenten-Lening beschikbaar voor rijksmonumenten

30-06-2020, FIM | Het is voor rijksmonumenteigenaren vanaf nu mogelijk om de Opengestelde Monumenten-Lening aan te vragen via het Nationaal Restauratiefonds. Deze achtergestelde lening is bedoeld voor eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten die als gevolg van de coronamaatregelen inkomstenderving hebben en dit met de generieke COVID-19 steunmaatregelen onvoldoende kunnen dekken. De Federatie Instandhouding Monumenten (FIM), brancheorganisatie voor de monumentensector, opent een collegiaal Corona Adviesloket voor vragen rondom de lening.

Eind mei maakte minister Ingrid Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) bekend hoe de invulling van de extra € 300 miljoen voor de cultuursector eruit ziet. Onderdeel van dit aanvullende pakket is een nieuwe leenfaciliteit voor opengestelde rijksmonumenten: de Opengestelde Monumenten-Lening, met een looptijd van 15 jaar tegen 1% rente. Het betreft krediet voor eigenaren van kerken, kastelen en buitenplaatsen, industrieel erfgoed, molens, stadsherstel-organisaties en museale monumenten die inkomsten mislopen vanwege de coronacrisis. In totaal is er 50 miljoen euro beschikbaar.

“Mooi dat het Nationaal Restauratiefonds vandaag de monumentenlening openstelt. Want de coronacrisis heeft ook organisaties getroffen die zich inzetten voor het behoud van monumenten. De Opengestelde Monumenten-Lening stelt eigenaren in staat om deze bijzondere rijksmonumenten, zoals kerken, kastelen en buitenplaatsen, voor het publiek toegankelijk te houden”, aldus Ingrid van Engelshoven.

Adviesloket

FIM wil haar leden graag bijstaan met hulp en advies in deze moeilijke tijden van Corona en heeft daarom een collegiaal ‘Adviesloket’ opgezet. Grote en kleine erfgoedorganisaties die vragen hebben over de Opengestelde Monumenten Lening of andere Corona-regelingen, over het Protocol openstelling Monumenten of over de bedrijfsvoering of verdienmodellen in de 1,5 meter samenleving, kunnen hun adviesvraag e-mailen naar dullaart@fimnederland.nl. De werkgroep ‘Corona-adviesloket’ (Eefje van Duin, Bernard Ferf Jentink, Sylvia Pijnenborg, Martine van Lier en Jephta Dullaart) gaan (vertrouwelijk) met de vragen aan de slag.

Bron: Federatie Instandhouding Monumenten

Meer weten?

Bekijk hoe de Opengestelde Monumenten Lening de Pieterskerk in Leiden lucht geeft