Open Monumentendag 2022 over Duurzaamheid

16-08-2022, NRF | De 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema duurzaamheid.

Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

De Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs

Het thema van Open Monumentendag (OMD) 2022 is Duurzaamheid. Daarom neemt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland het initiatief voor de OMD Duurzaamheidsprijs. Hiermee willen ze een monument belonen dat toonbeeld is van verduurzaming. Uit de 36 aanmeldingen voor de OMD zijn door de jury drie finalisten gekozen: het Elevatorhuis in Rotterdam, de monumentale watertoren De Reusch in het Limburgse Schimmert, en het Oldschool Hotel in het Gelderse Winterswijk. Het publiek bepaalt wie de Groene Sleutel krijgt uitgereikt op 8 september, tijdens het openingsevent van de VriendenLoterij Open Monumentendag in Ede.

Bron en meer lezen: Nationaal Restauratiefonds