Open Monumentendag 2021 over diversiteit en inclusie

03-06-2021, Open Monumentendag | Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.

Mijn monument is jouw monument

Dit jaar willen de BankGiro Loterij Open Monumentendag en de comités extra stappen zetten op het gebied van inclusie. Dit gebeurt onder meer door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan ‘andere’ perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Denk aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten. Deze focus draagt volgens Floor Oudshoorn (programmamanager Nederland Monumentenland) bij aan de ambitie om het cultureel erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken: ‘Het feit dat de BankGiro Loterij Open Monumentendag gratis te bezoeken is maakt dat dit evenement in de basis al een zeer toegankelijk evenement is. Met het vertellen van nieuwe of andere verhalen hopen wij dat nog meer mensen zich betrokken en welkom voelen in een van de duizenden monumenten.’

Naar verwachting zullen ruim 5.000 monumenten hun deuren openen. Mede door de coronamaatregelen is reserveren voor een bezoek aan het merendeel van de monumenten noodzakelijk. Dit kan gratis via de website van Open Monumentendag.

Bron en verder lezen: Open Monumentendag