Ontzorgingsprogramma voor Maatschappelijk Vastgoed

28-02-2022, De Groene Grachten | Hoe verduurzaam ik mijn kerkgebouw? Waar te beginnen, wat te doen en – zeker zo belangrijk – wat gaat dat kosten? Dankzij het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed kunt u vanaf nu rekenen op ondersteuning. Van coaching en energiescans tot ondersteuning richting de uitvoering. De komende jaren kunnen tientallen gebouweigenaren rekenen op hulp bij verduurzamen. 

De coronacrisis heeft culturele instellingen hard geraakt en duurzaam herstel is voor veel instellingen top of mind. Alle provincies in Nederland zijn een ontzorgingsprogramma gestart, of zijn dit aan het opstarten. Samen met een aantal partners mag De Groene Grachten in Noord-Holland & Noord-Brabant de culturele ANBI’s begeleiden met het verduurzamen van hun vastgoed. 

U kunt bij de ontzorgingsloketten terecht voor gratis advies over duurzame maatregelen en de juridische kaders. Een team van coaches en facilitatoren biedt hulp bij het maken van plannen, onderzoekt de financiële en technische haalbaarheid, helpt met het aanvragen van vergunningen en het zoeken naar de juiste partijen voor de uitvoering.

Meedoen in Noord-Holland kan wanneer:

  • Uw organisatie de status van ‘culturele ANBI’ heeft
  • Uw culturele ANBI eigenaar van het pand is, en uw instelling max. 10 gebouwen in eigendom heeft*
  • U duurzame ambities heeft
  • U graag gratis op weg wilt worden geholpen door een adviseur van De Groene Grachten

* Voor instellingen die geen eigenaar zijn maar bijvoorbeeld huren van de gemeente zijn er wel andere mogelijkheden, zoals een subsidie van de Provincie Noord-Holland voor het verduurzamen van gebouwen met een culturele bestemming. Heeft u interesse in verduurzaming? Neem dan vooral ook contact op met De Groene Grachten.

Meedoen in Noord-Brabant kan wanneer: 

  • Uw organisatie valt onder ‘maatschappelijk vastgoed’, bijvoorbeeld doordat het de status ‘culturele ANBI’ heeft of eigendom van een kleine gemeente (tot 25.000 inwoners) is.
  • De organisatie is eigenaar van het vastgoed en heeft maximaal 10 gebouwen in bezit.
  • De organisatie en gebouwen zijn gevestigd in een kleine gemeente (tot 25.000 inwoners)

Aanmelden
Bent of kent u dus een gebouweigenaar met culturele ANBI status met duurzame ambities? Dan kunt u in Noord-Holland zich aanmelden via de website van de Provincie,
In Noord-Brabant vindt u meer informatie op de website van de Energie Werkplaats Noord-Brabant.
Bent u gevestigd in een andere provincie, neem dan vooral een kijkje op de website van het RVO wat er wordt aangeboden in uw regio.

Bron: De Groene Grachten