Onthulling glas-in-loodraam in Oosterkerk Hoorn

24-12-2021, BNI | Het nieuwste glas in loodraam werd vrijdagmiddag 17 december 2021 in de Oosterkerk onthuld. De geschiedenis van de stad wordt in 90 raampjes met water als aanjager en bedreiging van welvaart in het kunstwerk getoond. Het raam werd ontworpen door Joost Swarte, vermaard striptekenaar, illustrator en grafisch vormgever. Zijn kenmerkende klare lijn is door glazenier Marije Wolfswinkel prachtig vertaald in glas in lood.

De moderne stijl van Joost Swarte past wonderwel bij de eeuwenoude traditie die hoort bij glas in lood. Het raam verbeeldt de geschiedenis van de stad  als een stripverhaal in 5 tijdlagen (oudste onder) van telkens twee vensters hoog. Links de connectie met de zee (visserij, stormrampen, scheepvaart Gouden Eeuw, later recreatievaart), rechts de stad en het land (oude boerderij, later betere huizen, ontdekking Kaap Hoorn, aanleg spoorwegen, forensen, nieuwe tijd: windenergie of ijsberen op ijsschots). De prachtige symmetrie van deze kerk is een bouwkundige ervaring op zich. Het bijzondere raam op deze locatie voegt veel toe aan de sfeer in de kerk.  Het biedt op ieder moment van de dag een andere ervaring en belicht telkens een ander detail van het prachtige werk.

Passend binnen de traditie, waarbij glas in lood ramen door gilden, steden of rijken worden geschonken is dit raam ook ‘met warme hand’ geschonken. Eddy Boom, voorzitter van de stichting Oosterkerk, vertelde dat het vier eeuwen terug was dat er een dergelijke schenking plaatsvond.

Bron, verder lezen en foto’s: Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten