Noorse Zeemanskerk Rotterdam wint Kerk+Interieur-prijs

30-11-2023, Erfgoedhuis Z-H. | De Noorse Zeemanskerk te Rotterdam heeft de publieksprijs Kerk+Interieur gewonnen. Tijdens een bijeenkomst over het behoud van historische interieurs ontving het bestuur van de kerk de prijs uit handen van Marielle Hendriks, directeur-bestuurder van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Met de prijs wil het Erfgoedhuis het brede publiek kennis laten maken met de bijzondere interieurs in kerken en andere gebedshuizen.

In totaal werd er meer dan 1.700 keer gestemd. De Noorse Zeemanskerk ontving tijdens de stemronde meer dan 570 publieksstemmen. Deze prijs heeft hiermee een betekenisvolle winnaar gekregen. Uit tweeënveertig inzendingen heeft de Noorse Zeemanskerk zich weten te onderscheiden, waarna een vakjury de kerk als een van de laatste vijf finalisten koos. Voorzitter van de jury, Michiel Zonnevylle, prees tijdens de uitreiking de kerk als betekenisvolle plek om stil te staan bij geloof en cultuur.

Op de tweede plek is de Grieks-orthodoxe kathedraal geëindigd met 484 stemmen en de derde plek is voor de Roemeens-orthodoxe kerk met 405 stemmen.

De Noorse Zeemanskerk, ook wel Sjømannskirken, is gebouwd voor Noorse zeelieden en in 1914 ingewijd. Het interieur ademt de Noorse sfeer: muurschilderingen die doen denken aan ornamentiek van de Vikingen en aan Noorse herenboerderijen. Het ontwerp is gebaseerd op de Noorse staafkerken uit de dertiende eeuw. Voor de bouw van het gebouw en interieur zijn bouwmaterialen en hout uit Noorwegen gebruikt.

Het meest opvallende van de Noorse Zeemanskerk is dat het gebouw volledig uit hout is opgetrokken. Dit zie je ook terug in het interieur. Bij binnenkomst ruik je de geur van oud, droog hout. Voor de Noorse zeelieden een waar thuiskomen.

Bron: Erfgoedhuis Zuid-Holland

Bezoek de website van de Zeemanskerk