Nieuwe bestemming voor Eindhovens klooster Mariënburg

11-11-2019 | Het klooster Mariënhage staat op de oudste plek in Eindhoven. Maar het kon zijn functie als klooster en kerk niet behouden, omdat de kerkgangers wegblijven en het aantal paters afneemt. Uitvaartverzekeraar Dela heeft het kloostercomplex gekocht en na zeven jaar renoveren is het oudste stukje Eindhoven voor iedereen weer open.

Het eeuwenoude klooster, waarvan de historie teruggaat tot de oorsprong van de stad in de 11e eeuw, werd de afgelopen 125 jaar bewoond door de Orde der Augustijnen. Nu zit in het complex onder meer een hotel, een ceremoniehuis, waar bruiloften en uitvaarten georganiseerd kunnen worden, en een brasserie.

Vanaf zaterdag 9 november kan iedereen zelf binnen gaan kijken bij DomusDela, zoals de nieuwe naam van het complex luidt. Vrijdagavond was de officiële opening.

Bij de opening waren de Augustijner paters, die inmiddels in Gagelbosch in Eindhoven wonen, onder de ere-gasten. Pater Louis Mulder toonde zich zeer enthousiast over de ombouw van de voormalige kerk, Studentenkapel, de oude Augustinianum-school en het internaat tot DomusDela. ,,Dit komt heel dichtbij hoe wij het zouden willen hebben, maar heel eigentijds, het is magnifiek gedaan. Ons verhaal gaat hier door.” Dat was ook het thema dat algemeen directeur Edzo Doeve van DELA, dat het complex overnam en met de gemeente Eindhoven en de provincie voor een verbouwing tekende, tijdens de opening centraal stelde.

Vanaf nu staan de deuren staan open. De ceremonieruimtes in kerk en kapel voor uitvaarten, geboorten, vergaderingen, concerten en andere bijzondere gelegenheden kunnen gebruikt worden, de kamers van het hotel zijn te huur en gewoon een kopje koffie drinken of een broodje eten hoort ook tot de mogelijkheden.

Uitvaartcoöperatie DELA heeft de vier monumentale gebouwen van het ‘ensemble’ op laten knappen, ze verbonden met een lichte nieuwbouw, én ze een nieuwe functie gegeven. Een monsterklus die jaren van voorbereiding en anderhalf jaar bouwen heeft gekost.

DELA werkt daarbij samen met verschillende partijen. Zo verzorgt horecabedrijf Hutten het natje en droogje aan de binnenplaats in brasserie Rita, genoemd naar de heilige van de ‘hopeloze gevallen’, en het congrescentrum. Het boutiquehotel Mariënhage – met kamers in het voormalige Augustinianum en het pensionaat is in handen van LBG Hotels. En met bijvoorbeeld het Muziekgebouw worden er concerten georganiseerd in de voormalige Paterskerk.

Het Van Abbemuseum heeft in de nieuwe foyer aan de binnentuin een vitrine met kunstwerken neergezet, naast enkele heiligenbeelden uit de kerk. De Paterskerk is ontdaan van de meeste katholieke elementen, maar heel Mariënhage blijft wel verwijzen naar zijn religieuze geschiedenis. Onder meer met het grote altaar in een van de zijvleugels.

Bekijk hier de fotoreportage

Bronnen: NOS en Eindhovens Dagblad

(c) Voormalig klooster Mariënhage, nu DomusDela – NOS