Nieuw e-learningplatform voor vrijwilligers in de erfgoedsector in de maak

08-11-2019 | Donderdag 7 november heeft Christianne Mattijssen, sinds kort directeur Erfgoed en Kunsten bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het officiële startsein gegeven voor het nieuwe e-learningplatform voor vrijwilligers: Leer je Erfgoed. Zij maakte dit bekend tijdens het Nationaal Monumentencongres 2019 in Deventer.

Leer je Erfgoed is een nieuw kennisplatform voor vrijwilligers die zich incidenteel of structureel inzetten voor het beheren en beleefbaar maken van erfgoed in Nederland. Het is een gezamenlijk initiatief van de ErfgoedAcademie, de Nationale Monumentenorganisatie en Nederland Monumentenland.

“Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het behoud en openstellen van ons cultureel erfgoed. Zij staan niet voor niets centraal hier bij het Nationaal Monumentencongres 2019”, aldus Marlo Reeders, directeur Nederland Monumentenland, organisator van het congres en mede-initiator van het platform. “Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligers behoefte hebben aan ‘verdieping’ en ‘handvatten’ voor het uitvoeren van hun vrijwilligerswerk. Met dit nieuwe platform willen wij hen inspireren én de mogelijkheid bieden te leren over de zorg voor en de omgang met cultureel erfgoed. Dat is een win-win situatie, want het is ook goed voor het behoud.”

“Het is een leuke en makkelijke manier om kennis over erfgoed op te doen en heeft als doel vrijwilligers (nog meer) erfgoedwijs te maken. Daarom willen wij een zo breed mogelijk aanbod aan modules ontwikkelen, waarmee een groot en divers vrijwilligerspubliek kan worden bediend. De modules gaan over diverse onderwerpen en zijn gericht op het bevorderen van inhoudelijke en praktische kennis over erfgoed. Zoals een algemene introductie op erfgoed, een module over houtinspectie en onderhoud, over de eigen veiligheid en bijvoorbeeld gastvrijheid”, vervolgt Reeders. “Wij roepen alle erfgoedorganisaties met vrijwilligers op om zich aan te melden voor dit kennisplatform. Deelname kan als partner of als gebruiker!”

Het platform Leer je Erfgoed is medio 2020 toegankelijk voor vrijwilligers.

Bron: ErfgoedAcademie