Museum Catharijneconvent in coronatijd

12-06-2020 | Hoe vergaat het de bestuursleden van de VBMK in coronatijd? Hoe hebben hun erfgoedinstellingen de gesloten periode ervaren en hoe gaan ze om met de 1,5 meterrichtlijnen en de protocollen? Deze keer aan het woord: Anique de Kruijf, Afdelingshoofd Erfgoed in Kerken en Kloosters bij Museum Catharijneconvent.

“Toen Museum Catharijneconvent op 13 maart 2020 de deuren moest sluiten, hadden we net onze geweldige nieuwe tentoonstelling Allemaal wonderen geopend. Een bittere pil; geen bezoekers meer. En al het personeel moest thuiswerken. Thuiswerken betekende natuurlijk ook dat de erfgoedspecialisten van het museum, die normaal gesproken dagelijks het land doorkruisen, geen kerken en kloosters meer bezochten. En de partners van het Grootste Museum van Nederland sloten de deuren.

Gelukkig bestaat museumwerk voor een flink deel uit onderzoek. De voorbereidingen voor nieuwe tentoonstellingen, het Museum aan Huis op onze website, online lessen voor scholen en waardestellingen van kerkinterieurs voor bijvoorbeeld gemeenten die aan een kerkenvisie werken: het kon gelukkig allemaal vanachter ons bureau.

Maar wat waren we blij toen de leiders van ons land de teugels iets lieten vieren. Begin mei gingen de erfgoedspecialisten in alle voorzichtigheid de kerken weer in. Op 1 juni openden we met grote blijdschap de museumdeuren weer voor publiek. Met vereende krachten zorgden we dat ons prachtige pand het decor van een veilig museumbezoek werd. We plaatsten een grote tent op ons binnenplein om voldoende ruimte voor entree en garderobe te maken, we organiseerden entree in tijdslots, we brachten een duidelijke routing aan waarin mensen elkaar niet hoeven te kruisen, we zorgden voor voldoende desinfectiepunten en een zeer nauwkeurige schoonmaak en we maakten het café coronaproof.

Het was de inspanning meer dan waard. Want wat is het mooi om mensen te zien genieten bij Allemaal wonderen. En wat is het fijn om te merken hoe blij de kerken, de bisdommen en de gemeenten zijn dat de erfgoedspecialisten doorgaan met het erfgoedwerk. Juist nu…want erfgoed troost en verrijkt”.

Bezoek Museum Catharijneconvent