Monumentenwacht en De Groene Grachten lanceren adviestool

28-03-2022, Groene Grachten | Een CO2-reductie van 40% in 2030 en van 60% in 2040; dat is de doelstelling van de Routekaart Verduurzaming Monumenten. Maar, hoe verduurzaam je een monument? Authentieke ramen, oude schouwen, tochtige, niet-geïsoleerde muren; veel eigenaren weten niet waar ze moeten beginnen. Bovendien, hoe doe je dit mét behoud van de monumentale waarde? De nieuwe aanpak van De Groene Grachten en Monumentenwacht biedt uitkomst.

De aanpak bestaat uit een keukentafelgesprek, waarna de monumenteigenaar een onafhankelijk verduurzamingsadvies ontvangt. De adviestool van De Groene Grachten brengt de duurzame mogelijkheden in kaart. De wachters van Monumentenwacht gaan ermee op pad. Sanne de Koning, directeur van Monumentenwacht Noord-Brabant: “We zien dat monumenteigenaren wel willen verduurzamen, maar vaak door de bomen het bos niet zien. Waar moeten ze beginnen? Welke aanpassingen kunnen wel en welke niet bij welk monument? Welke partijen zijn betrouwbaar? Onze wachters geven met de tool een persoonlijk en onafhankelijk advies, inclusief een rapport waarmee de eigenaren aan de slag kunnen.”

In maart starten de Monumentenwachten van Noord-Brabant, Utrecht, Limburg, Noord-Holland, Gelderland, Groningen, Zuid-Holland, Drenthe, Flevoland, Fryslân en Overijssel met het gebruik van de tool.

De adviestool is een initiatief van De Groene Grachten en mede mogelijk gemaakt door EIT Climate-KIC, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Noord-Holland, Provincie Gelderland, Monumentenwacht Gelderland, Monumentenwacht Noord-Holland en Monumentenwacht Noord-Brabant.

Bron en verder lezen: Groene Grachten