Monumentale kerken dit weekend open met ‘Testen voor Toegang’

08-04-2021, NMo | Wie naar cultuur snakt, kan aanstaande vrijdag tot en met zondag één van de 25 monumenten in Nederland bezoeken. Bezoekers kunnen op de website van het deelnemende monument een tijd reserveren en worden daarna geleid naar de afsprakenplanner van de gratis sneltest in de buurt. Met een negatief testbewijs dat maximaal 40 uur oud is, kan men vervolgens het cultureel erfgoed betreden.

De monumenten doen mee aan een pilot, die in de cultuursector plaatsvindt om ervaringen op te doen met (snel)test-infrastructuur. Uit voorzorg blijft het protocol monumenten wel van kracht en wordt het publiek gevraagd de 1,5 meter afstand in acht te nemen.

Kerken, Kastelen, Forten en Museumhuizen worden afgestoft

De deelnemende monumentenorganisaties stellen drie dagen hun monument open voor het publiek en ter beschikking van de wetenschap. Met deze pilots gaat de overheid immers de bereidheid, beheersbaarheid en uitvoerbaarheid van het sneltesten onderzoeken.

Ministerie en Taskforce slaan de handen ineen

In samenwerking met de Taskforce Creatieve en Culturele Sector werd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de pilot-maand opgetuigd. De logistieke ondersteuning wordt uitgevoerd door Stichting Open Nederland.

Voor monumenten kwam de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) in actie, ondersteund door de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM). Marlo Reeders, directeur van de NMo en lid van de Taskforce: “Het gebrek aan interactie tussen mens en monument is schrijnend. Niet alleen het publiek, maar ook de vrijwilligers lijden eronder. Voor velen is een belangrijk onderdeel van hun sociale leven stopgezet. Het publiek is te lang verstoken gebleven van een bezoek. Vaak hebben zij een band met het monument opgebouwd: zij bezoeken het regelmatig met familie en vrienden, hebben grote interesse en zijn trots dat het in hun gemeente staat. Laten wij hopen dat wij gezamenlijk op en op korte termijn door inventiviteit en daadkracht de juiste manier vinden voor duurzame openstelling.”

Enkele deelnemende monumenten: Grote Kerk Alkmaar, Eusebiuskerk Arnhem, Der Aa-kerk  Groningen, Grote Kerk Naarden, Laurenskerk Rotterdam, Grote Kerk Zwolle

Bekijk hier de volledige lijst

Bron: Nationale Monumentenorganisatie

Hoe werkt het?

Een van de deelnemers is de Grote Kerk in Naarden. Hoe werkt het daar?

De Grote Kerk Naarden is open op vrijdag 9 en zaterdag 10 april van 11:00 tot 21:00 uur en op zondag 12 april van 13:00 tot 21:00 uur.
Elk uur start een bezichtiging voor maximaal 15 personen. De entreeprijs is € 12,50 per persoon en € 5,00 voor kinderen tot en met 12 jaar. Bij het bezoek hoort een audiotour en een folder over het 500 jaar oude Tongewelf.

Wil je dit weekend de kerk bezoeken? De volgende stappen moet je daarvoor zetten:

1. Koop een kaartje op www.grotekerknaarden.nl. Kies een dag en tijdslot.
2. Maak aansluitend een afspraak voor een gratis coronatest op www.testenvoortoegang.nl en plan een afspraak in.
3. Laat je binnen 40 uur voor het gekozen tijdslot gratis testen bij een aangesloten testaanbieder. Binnen één uur na de test krijg je de uitslag.
4. Download de CoronaCheck-app op je telefoon.
5. Zet je negatieve testuitslag om in een digitaal testbewijs op de CoronaCheck-app.
6. Neem je digitale testbewijs en het digitale toegangskaartje mee naar Hemelbestormers en laat dit zien bij de ingang.