Lancering ’50 Kerken Open’ in kerk Leegkerk

02-05-2019 | Op vrijdag 10 mei is in de kerk van Leegkerk, een van de eerste kerken van de jubilerende Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) de feestelijke aftrap van het project 50 Kerken Open. Meer dan vijftig kerken van de SOGK verspreid over de hele provincie Groningen zetten de deur permanent open voor bezoek. Het is een van de eerste jubileumprojecten van de SOGK die dit jaar haar vijftigjarig bestaan op verschillende manieren viert.

Op 10 mei geeft de Stichting Oude Groninger Kerken extra aandacht aan dit mooie project, tijdens een feestelijke bijeenkomst om 16.00 uur in Leegkerk. De openingshandeling wordt uitgevoerd door Annette Broekhuizen, lid van de plaatselijke commissie Zuurdijk. Sinds de jaren ’70 is de kerk van Zuurdijk iedere dag open, daarmee is het een open kerk van het eerste uur. Een lichtend voorbeeld voor de andere SOGK-kerken.

De Groninger kerken zijn uniek en krijgen bezoekers van over de hele wereld. Kon je tot nu toe een sleutel ophalen bij de buren, nu is zelfs dat in veel gevallen niet meer nodig! Alle kerken die meedoen, zijn vermeld in een boekje dat vanaf heden gratis verkrijgbaar is in onder andere de deelnemende kerken. De leden van de Plaatselijke Commissies, allen vrijwilligers van de stichting spelen een cruciale rol bij de openstelling van de kerken.

Als extraatje kunnen bezoekers van de vijftig open kerken straks in iedere kerk een kwartetkaart meenemen. Door ze allemaal te sparen, vormt zich een compleet kwartet. Het kwartet is in samenwerking met het Pronkjewailpad ontwikkeld, dat dit jaar langs de open kerken leidt. Op 10 mei wordt de allereerste kwartetkaart, die van Leegkerk, gepresenteerd.

De kerk van Leegkerk behoort tot één van de eerste kerken die aan de SOGK werd overgedragen. De kerk werd in 2013 grondig verbouwd. Het gouden blok, dat bij de herbestemmingsverbouwing in de kerk geplaatst is, maakt het een mooie locatie voor dit onderdeel van het gouden SOGK-jubileum.

In 2019 bestaat de SOGK 50 jaar. Dat wordt uiteraard uitgebreid gevierd en bij stilgestaan. Op 13 mei is de officiële verjaardag van de stichting, die met genodigden gevierd wordt in de Der Aa-kerk Groningen. Een van de jubileumprojecten is 50 Kerken Open. Vanaf nu worden (meer dan) 50 stichtingskerken permanent opengesteld voor belangstellenden en dat houden we ook in de toekomst zo!

Bron: SOGK

Download het boekje 50 Kerken Open