Komend weekend Open Monumentendag

07-09-2021, OMD| Op zaterdagochtend 11 september luiden (kerk)klokken door heel Nederland de 35ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag in. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 en zondag 12 september openen ruim drieduizend Nederlandse monumenten gratis hun deuren voor publiek. Eerder die week, op donderdag 9 september in de Sint Martinuskerk in Weert, opent professor meester Pieter van Vollenhoven samen met de Vlaamse minister Matthias Diependaele dit culturele evenement. De opening is tevens de opening van de Vlaamse Open Monumentendag met wie dit jaar voor het eerst wordt samengewerkt.

Landelijk inluiden Open Monumentendag
De 35e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag wordt letterlijk ingeluid. Op zaterdag 11 september vanaf 10 uur klinkt het openingslied door heel het land, van Groningen tot aan Maastricht. Ook beiaardier Richard de Waardt van de Laurenskerk in Rotterdam doet mee aan dit bijzondere initiatief: ‘Als beiaardier speel ik bijna altijd in monumentale gebouwen, plekken waar vaak niemand anders mag komen. Niets is leuker dan dat met Open Monumentendag iedereen de kans krijgt deze bijzondere plekken te ontdekken.’

Met welk lied de VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ingeluid is nu nog niet bekend. Tot en met 8 september kan het publiek via een online poll op openmonumentendag.nl stemmen op een van de drie geselecteerde nummers. Dit zijn What a Wonderful World van Louis Armstrong, Iedereen is van de wereld van The Scene en Alle kleuren van de regenboog van K3.

Deze songs sluiten aan op het landelijke thema van Open Monumentendag: Inclusie. Op 9 september tijdens de officiële opening van het evenement wordt door professor meester Pieter van Vollenhoven en de Vlaamse minister Matthias van Diependaele het lied bekendgemaakt. Direct na de bekendmaking wordt het lied vanuit de St.-Martinuskerk door de beiaardiers Frank Steijns en Luc Rombouts ten gehore gebracht. Deze landelijke inluidactie is in samenwerking met de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en de Vlaamse Beiaard Vereniging tot stand gekomen.

Bron: VriendenLoterij Open Monumentendag