Kerken luiden noodklok voor klimaat

Honderden kerkklokken en carillons in Nederland doen zaterdag 1 december mee met de actie ‘Luid de noodklok voor het klimaat’ van Greenpeace. Ze laten om twee voor twaalf ’s middags van zich horen om duidelijk te maken dat er op de komende internationale klimaattop in Polen vaart moet worden gemaakt met de omslag naar een duurzame samenleving.

In Enschede kun je vanaf 11:30 uur luisteren naar een concert voor het klimaat door stadsbeiaardier Esther Schopman op carillon en studenten van het ArtEZ conservatorium op de Oude Markt bij de Grote Kerk. Het concert wordt afgesloten met het nummer ‘The Final Countdown’ en het luiden van de noodklok.

Op het Vrijthof in Maastricht kun je ook luisteren naar ‘The Final Countdown’. Hier wordt het carillon van de Servaaskerk bespeeld en de Sint Janskerk zal om 2 voor 12 de klokken luiden.

In Amersfoort luidt wethouder van Duurzaamheid Astrid Janssen vanaf 11:00 uur de noodklok van de Onze Lieve Vrouwetoren, daarna volgt er ook een carillonconcert en zullen ook de andere kerken in Amersfoort de noodklok luiden voor het klimaat.

In Den Haag kun je van 11:30 tot 12:15 uur buiten bij het Vredespaleis luisteren naar een prachtig carillonconcert van stadsbeiaardier Heleen van der Weel. Zij zal naast ‘The Final Countdown’ ook andere nummers spelen, inclusief een traditioneel Pools lied.

Tot slot luidt Greenpeace in Amsterdam samen met het publiek de noodklok op het plein bij de Westerkerk.

Kijk op de website van Greenpeace welke kerken meedoen

De Raad van Kerken adviseert overigens in het algemeen om kerkklokken niet als actiemiddel in te zetten. Lees meer