Jugendstil kruiswegstaties in uw kerkgebouw?

01-03-2022, SKED | De stichting Kerkelijk Erfgoed Delft (SKED) stelt de gerestaureerde Jugendstil staties ter beschikking om nieuwe tentoonstellingen mee in te richten. 

In 2018 heeft de SKED de kruiswegstaties uit de in 1973 gesloopte St. Hippolytuskerk (een Cuyperskerk) laten restaureren. Een jaar later waren ze klaar om te worden tentoongesteld in de Oude Kerk in Delft.

De staties zijn in de jaren 1922-1925 getekend in Jugendstil-stijl. De getekende afbeeldingen zijn op jute geplakt. De staties waren ontworpen door Herman Veldhuis, een medewerker van het destijds beroemde glasatelier Schouten in Delft. Zijn glas-in-loodramen vielen tijdens een tentoonstelling in 1900 in Parijs in de prijzen. Als parochiaan van de Oude Kerk Delft heeft hij drie jaar lang aan de staties gewerkt, alleen tegen vergoeding van de materiaalkosten. Hij voerde ze uit in Jugenstil-stijl, zeldzaam in de katholieke kerk.

De tentoonstelling werd in 2019 aangevuld met de moderne kruiswegstaties uit de Sint Janskerk in Gouda, van de Goudse kunstenaar Willem Hesseling; en met beelden van de Delftse kunstenares Ria van Oosten.

De Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft stelt de kruiswegstaties van Herman Veldhuis nu beschikbaar voor nieuwe tentoonstellingen. De doeken zijn op frames gespannen en hebben elk een afmeting van 2,75 m hoog en 3,75 m lang. De staties kunnen ook langs kerkmuren of rug aan rug worden geplaatst. 

Er is ook een filmpje beschikbaar over de restauratie, en een boekje over de staties en de kunstenaar. Ook de ontwerpschetsen die bij de familie zijn teruggevonden, kunnen tentoongesteld worden.

Heeft u interesse? Neem contact op met Wim van Leeuwen, voorzitter van de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft.

Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft

E-mailadres SKED: skeddelft@gmail.com