Inventarisatie duurzame en groene parochies

15-01-2020 | Extra groene begraafplaatsen, zonnepanelen of insectenvoorzieningen in de parochietuin: uit een eerste inventarisatie van onderzoekers van de Radboud Universiteit blijkt dat een belangrijk deel van de Nederlandse katholieke parochies duurzame initiatieven ontplooit. Het nieuwe elan van de ‘groene parochie’ is volgens theoloog Elisabeth Hense van harte welkom: veel parochies zijn vergrijsd en krimpen in rap tempo. Het rapport werd op 13 januari aangeboden aan Bisschop de Korte.

Dit najaar is theoloog Elisabeth Hense samen met Ton Bernts (KASKI) en Tjirk van der Ziel (Christelijke Hogeschool Ede) begonnen aan het onderzoeksproject Groene Parochies Nederland, met als doel de duurzame parochies van katholiek Nederland in kaart te brengen. Van de meer dan 600 parochies van Nederland participeerde ongeveer 20 procent in een enquête over duurzaamheid.

Volgens Hense zijn er duidelijk ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. ‘Ruim een derde van de parochies besteedt aandacht aan het thema duurzaamheid in het beleidsplan. Dat is hoopgevend, omdat dat betekent dat het om beleid van de parochie gaat en niet alleen om wat actieve vrijwilligers.’

Volgens Hense kan verduurzaming ook ‘nieuw elan’ brengen binnen een parochie, de parochie beter verbinden met de wijk en zichtbaarder maken. Via de gezamenlijke inrichting van de eigen grond, het gebruik van materiaal, de omgang met energie en water, het financiële beheer en de keuze voor voedsel nemen parochies deel aan een zorgzame en behoedende levensstijl. En dat lijkt ook de kracht van deze ‘groene’ parochies te zijn: niet enkel praten over duurzame idealen, maar ze ook realiseren. Toch ziet Hense ook dat er meer mogelijk is en dat er vaak wel ambities zijn, maar niet de middelen, kennis of mankracht.

Een vervolgonderzoek naar de protestantse gemeentes van Nederland start deze maand.

Bron en meer informatie: Radboud Universiteit Nijmegen

Bekijk de inspiratieverhalen

 

(c) Ontmoetingstuin bij de Ontmoetingskerk in Nijmegen – KN, Pauline van Kempen