In memoriam: Peter Breukink, kerkenman vanaf het eerste uur

10-07-2023 | Op 4 juli jl overleed Peter Breukink. Hij was een van de eerste VBMK-leden en jarenlang bestuurslid.

Als Peter Breukink ergens binnen kwam lopen, ontstond er altijd meteen een positieve en constructieve sfeer. Altijd goed geluimd trad hij iedereen met enthousiasme tegemoet en een grap of aardige anekdote was snel verteld. Met deze wijze van optreden wist hij veel mensen te verbinden in het monumentale kerkenland.

Peter was met de Stichting Oude Groninger Kerken een van de eerste leden van de VBMK, opgericht in 1981, en jarenlang bestuurslid. We spreken dan nog over de pioniersperiode waarin kerkgebouwen schoorvoetend nevenfuncties gingen ontwikkelen. Dit om de terugvallende inkomsten vanwege de secularisering op te vangen, zodat (monumentale) kerkpanden als cultureel erfgoed bewaard kunnen blijven. Peter heeft met zijn enorme kennis en ervaring aan dat proces een belangrijke bijdrage geleverd.

Vanuit zijn functie bij de VBMK was hij betrokken bij de oprichting van het Grote Kerken Overleg en weer later was hij een van de medeoprichters van de Federatie Instandhouding Monumenten. Verbindingen aangaan om elkaar te stimuleren, van elkaar te leren en kennis te delen was zijn grondhouding. Hiermee bouwde hij in de loop der jaren een enorm netwerk op, wat – indien nodig – voor iedereen die er om vroeg toegankelijk werd gemaakt.

Tot aan zijn pensionering bleef hij actief voor de VBMK. Het bericht dat hij op zo’n korte tijd daarna is komen te overlijden schokt ons zeer. Een aimabele en zeer ervaren Kerkenman is niet meer onder ons. Maar zijn voorbeeldfunctie en enthousiasme zullen ons nog lang blijven stimuleren.

Wij wensen iedereen, maar vooral zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, veel sterkte dit verlies te dragen.

Bestuur VBMK

Het In Memoriam met het condolenaceregister bij de Stichting Oude Groninger Kerken

 

Peter Breukink bij het 50-jarig jubileum van de Stichting Oude Groninger Kerken, in de Aakerk (c) SOGK