Herstel aardbevingsschade Hippolytuskerk Middelstum

23-11-2021, SOGK | In de Hippolytuskerk in Middelstum worden de indrukwekkende gewelven en schilderingen momenteel hersteld en gerestaureerd als gevolg van aardbevingsschade. Het herstel gebeurt in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken.

De grote, vijftiende-eeuwse bakstenen kruiskerk is één van de mooiste voorbeelden van laatgotische kerkgebouwen in Groningen. De schilderingen dateren vermoedelijk van rond 1520 en kwamen tijdens de restauratie in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan het licht.

Al in 2014 waren flinke scheuren zichtbaar in de gewelven als gevolg van aardbevingen. Holstein Restauratie Architectuur heeft toen samen met Stichting Oude Groninger Kerken de schade in kaart gebracht. Vervolgens is samen met Bouwhuis-Journée Restauratoren Muurschilderingen uit Arnhem een herstelplan gemaakt. De bouwkundige werkzaamheden worden uitgevoerd door Sietsema Aannemersbedrijf uit Uithuizen. 

Tijdens de werkzaamheden is de kerk gesloten voor publiek, maar zal naar verwachting in maart 2022 de deuren weer openen.

Bron en meer lezen: SOGK

(c) Middelstum, Hippolytuskerk; SOGK