Groene Menukaart: is uw kerk al duurzaam genoeg?

12-06-2019 | Gedeputeerde Jack van der Hoek naam tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres op 6 juni vier gloednieuwe ‘Groene Menukaarten’ in ontvangst. De menukaarten helpen pandeigenaren met meer dan 70 opties om hun historische pand toekomstbestendig te maken.

De Menukaarten-website helpt bezoekers om hun pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken en is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, isolatie & ventilatie, elektriciteit, verwarming, water en groen. Op de website is informatie beschikbaar over de duurzame opties en het is mogelijk een snelle berekening te maken van de investering en besparing op CO2 en de energierekening. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit de deelnemende steden verzameld, zodat bezoekers eenvoudig tot actie kunnen overgaan met hun duurzame plan.

De eerste Groene Menukaart zag in 2014 het levenslicht, op initiatief van wijlen Wubbo Ockels met zijn organisatie De Groene Grachten. De toolbox is er nu voor iedereen, en volledig vernieuwd in samenwerking met de VNG en de provincies Noord-Holland en Overijssel. Er zijn menukaarten voor stolpboerderijen en andere historische gebouwen als buitenplaatsen, molens en kerken. Beide provincies stimuleren de overgang naar schone energie en energiebesparing. Verduurzaming is ook mogelijk bij monumenten. De menukaarten helpen om dit te doen met behoud of zelfs verbetering van de monumentale waarden van het pand. Gedeputeerde Jack van de Hoek: “De groeiende leegstand van karakteristieke gebouwen in onze provincie is een grote opgave. Wij willen het gebruik van erfgoed stimuleren en helpen (toekomstige) eigenaren van provinciale monumenten graag met kennis en mogelijkheden via deze menukaarten.”

Bron en meer informatie: De Groene Grachten

Bekijk hier de Groene Menukaart voor Kerken en onderzoek wat u lokaal aan energie kunt besparen en opwekken op de monumentale kerk, bijgebouwen en het omliggende groen.