Gerestaureerde Zaandijkerkerk krijgt prijs

07-10-2019 | De gerestaureerde Zaandijkerkerk in Zaandijk heeft, samen met acht andere kerkelijke gebouwen, de Pieter van Vollenhovenprijs gekregen. De jury wil met de prijs ‘speciale aandacht vragen voor projecten die een voorbeeldfunctie vervullen voor de actuele opgave om leegstaande kerken een nieuwe toekomst te geven’.

De Zaandijkerkerk stond op de nominatie gesloopt te worden, maar is door inzet van velen gered: Zaans Erfgoed en Het Cuypersgenootschap hebben samen met ROSA gestreden voor behoud van dit erfgoed, waarna Stadsherstel Amsterdam in 2016 de verwaarloosde kerk aankocht, restaureerde en herbestemde. Voor alle betrokken partijen is het zeer eervol om de Pieter van Vollenhovenprijs in de wacht te slepen.

De Zaandijkerkerk gaat de prijs besteden aan de restauratie van de toren. De prijs wordt op zaterdag 16 november uitgereikt door de naamgever van de prijs in de herbestemde Lutherse kerk Bizar Bazar in Arnhem.

Bron en meer informatie: Stadsherstel Amsterdam

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monumentaal pand in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.