Feestelijke heropening kerkje in Breede

18-10-2019 | Op zaterdag 2 november is de feestelijke heropening van het kerkje in Breede, een van de 91 leden van de Groninger Kerkenfamilie. Dit wordt gevierd met een gevarieerd programma met sprekers en optredens. Tussen 12.00 en 14.00 uur is een officieel gedeelte voor genodigden maar daarna is iedereen van harte welkom. Tijdens de restauratie die een jaar duurde, was de kerk niet toegankelijk voor publiek maar vanaf nu staan de deuren weer dagelijkse open.

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan herstel en verbetering in en buiten de kerk. De gebruiksvoorzieningen zijn met zorg aangepast aan de gebruikerswensen, de keuken en het toilet zijn ruimer geworden door het verplaatsen van het tussenschot tussen kerkzaal en entree. Aardbevingsscheuren zijn gerepareerd, pleisterwerk en stucwerk zijn opgeknapt en de kerk is opnieuw witgeschilderd. De restauratie en het actief gebruik zorgen voor het behoud van het 700 jaar oude kerkje als cultureel erfgoed. Tijdens de openingsdag brengt de plaatselijke commissie van het kerkje Breede de gebruiksmogelijkheden extra onder de aandacht.

De inwoners uit Breede en omgeving kunnen hier terecht als ze iets speciaals te doen of te vieren hebben. Ook is de kerk opgenomen in het Pronkjewailpad, onderdeel van Tocht Om De Noord; een wandeling met toeristische toppers in Groningen. Breede biedt ook tweejaarlijks onderdak aan het Quiltfestival Noord Groningen, een evenement met internationale exposanten, verspreid over zo’n dertig locaties, waar in totaal gedurende een weekend een paar duizend bezoekers op af komen. Ook is het kerkje trouwlocatie en kun je er regelmatig prachtige concerten beluisteren, waaronder het jaarlijkse Jong-Talent-Concert, waar pas afgestudeerde, veelbelovende musici te horen zijn.

Bron: Stichting Oude Groninger Kerken