Energieadviezen voor kerken gezocht

Vanuit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het ingenieursadviesbureau Sweco in opdracht van het Secretariaat Duurzaam & Religieus Erfgoed energiescans evalueren die voor kerkgebouwen zijn gemaakt. Het Secretariaat is daarom op zoek naar kerkgenootschappen en kerkeigenaren die zo’n scan hebben laten maken en bereid zijn daarover in gesprek te gaan.

 

Help mee met het onderzoek naar energieadviezen voor kerkgebouwen

Voor grote monumentale gebouwen, zoals kerkgebouwen, is de energierekening  een grote kostenpost. Ook laat het comfort in kerken vaak te wensen over waardoor het moeilijk is om (aanvullende) activiteiten te organiseren. Kortom, kerken zijn er enorm bij gebaat als zij hun energiegebruik kunnen beheersen. Het laten maken van een zogenaamde energiescan kan een goed begin zijn om inzicht te geven waar voordelen te behalen zijn en welke maatregelen getroffen kunnen worden.

De  ervaring leert dat energiescans niet altijd uitgevoerd worden. Daarom start de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een onderzoek naar de effectiviteit van energiescans:

  • Waarom worden adviezen uit de scans niet altijd opgevolgd?
  • En als adviezen wel worden opgevolgd: wat beviel goed en wat viel tegen?

Daarom de volgende vraag: heeft u een energiescan voor een kerkgebouw laten verrichten die niet ouder is dan 6 jaar, dan zijn wij zeer geïnteresseerd in deze scan en in uw ervaringen.

U kunt uw scan, graag met uw contactgegevens,  uiterlijk 15 november 2018 sturen naar onderstaande adresgegevens. Het onderzoeksbureau Sweco zal dan mogelijk telefonisch contact met u opnemen om u vragen te stellen over uw ervaringen.

De lessen die te leren zijn uit uw ervaringen, geven wij uiteraard aan u terug en laten we een rol spelen bij de opzet van toekomstige scans en de voorwaarden bij het opvolgen van de adviezen. Kortom, de opbrengsten van dit onderzoek komen de toekomst van kerkgebouwen in Nederland ten goede.

Wij stellen uw deelname zeer op prijs. Hierbij moet het wel gaan om een kerk die nog (gedeeltelijk) in gebruik is door een geloofsgemeenschap van welke denominatie of religie ook.

 

Met dank voor uw medewerking en vriendelijke groet,

Margret Sukking,
Secretariaat Duurzaam & Religieus Erfgoed

Email: m.sukking@cultureelerfgoed.nl

Postadres:
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
T.a.v. Margret Sukking
Secretariaat Duurzaam & Religieus Erfgoed
Postbus 1600
3800 BP  AMERSFOORT