DUMAVA 2024 van start

03-06-2024, RVO | Bent u eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houdt u zich bezig met het verduurzamenvan maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of monumenten? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. Vanaf vandaag kunt u uw subsidieverzoek indienen.

In deze derde subsidieronde is meer geld beschikbaar gemaakt voor maatschappelijk vastgoed.

In 2024 zou het voor ondernemers niet meer mogelijk zijn om DUMAVA aan te vragen voor losse maatregelen.  Deze wijziging is doorgevoerd omdat Europese regels verbieden dat ondernemingen staatssteun krijgen. Nu blijkt dat ondernemingen volgens die regels alsnog subsidie mogen aanvragen voor losse maatregelen. Dat telt namelijk niet altijd als staatssteun. Als een onderneming bijvoorbeeld niet concurreert met ondernemingen uit andere lidstaten, dan mogen zij subsidie ontvangen zonder dat dit gezien wordt als staatssteun.

Twijfelt u of uw organisatie een onderneming is? U kunt dan toch subsidie aanvragen voor losse maatregelen, zolang u aan de staatssteunregels voldoet. RVO zal beoordelen of u een onderneming bent en zo ja, of u aan de staatssteunregels voldoet. Vraag bij twijfel een adviesgesprek aan of mail naar dumava@rvo.nl.

Bron en verder lezen: RVO-NL