Brand in kerk snijdt Hoogmade door de ziel

07-11-2019 | Een hevige brand heeft de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade verwoest. De torenspits stortte in en het hele dak van de kerk ging in vlammen op. Maandagavond had de brandweer de vlammenzee onder controle. Bij de kerk waren werkzaamheden aan de gang en vermoedelijk ontstond de brand bij het verwijderen van een laag verf van het dak. De neogotische kerk in het centrum van het Zuid-Hollandse dorp dateert uit 1877. Eerder, in 1929 stortte de kerk in doordat de fundering was verzakt. De kerk werd na herbouw in 1932 weer gewijd.

De brand verwoestte de torenspits, een kleinere toren en een aanzienlijk deel van het schip. Mogelijk moet het kerkgebouw gesloopt worden. Op korte termijn wordt onderzocht of de kerktoren behouden kan blijven.

“Dit snijdt door je ziel”, zegt Henk Hoek. Hij is bestuurslid van de Franciscusparochie, waar de kerk in Hoogmade onder valt. De kerk telt zo’n 850 parochianen. “Het is een heel katholiek dorp. Bijna alle inwoners komen in de kerk. Het is heel verdrietig dat hun kerk nu onherstelbaar beschadigd is.”

Een van de omwonenden noemt het “echt een klap” voor Hoogmade. “De kerk is zo’n verbindende factor in dit kleine dorp. Mijn vrouw en ik zijn er getrouwd, onze kinderen zijn er gedoopt en mijn dochter heeft er onlangs nog de heilige communie gedaan. Eigenlijk komt iedereen er regelmatig, ook voor schoolvoorstellingen en activiteiten die de verenigingen in het dorp organiseren.”

De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk is geen monument. Volgens Hoek worden er ook geen bijzondere kerkschatten bewaard, al zijn er in de kerk wel gouden kruizen, beelden en een orgel aanwezig. Of er iets van het interieur te redden is, weet hij niet. “Wat we van buitenaf denken te zien, is dat het altaar nog overeind staat. We zullen moeten afwachten of dat klopt.”

De brand is ontstaan tijdens het afbranden van verf. Er was regulier schilderonderhoud gaande aan de kerk. “Het schilderwerk was aan de beurt. Er was geen achterstallig onderhoud en er was ook geen renovatie bezig. Deze kerk is met behulp van vrijwilligers altijd heel goed onderhouden. Dat maakt het zo triest: dat al hun werk nu in een paar uur in vlammen opgaat.”

Hoek en de andere leden van het parochiebestuur komen zo snel mogelijk bij elkaar om te overleggen hoe het na de brand verder moet, zeker nu het over een paar weken Kerstmis is.

“We zullen de parochianen moeten meedelen dat de kerstviering dit jaar niet in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk kan plaatsvinden. Het is verdrietig voor de mensen in Hoogmade, maar we zullen moeten uitwijken naar een andere rooms-katholieke kerk in de omgeving.”

Bronnen: NRC | NOS

 

(c) Hoogmade, Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade – Sem van der Wal/ANP