Bent u al bekend met het orgelmentoraat?

28-01-2020 | Op de meeste plaatsen gaat het nog wel goed met ons monumentale orgelerfgoed. Als een orgel een vaste bespeler heeft, zoals in de grote stadskerken, is het beheer en behoud van dit instrument meestal wel gewaarborgd. Maar wat als dat niet het geval is en het kerkgebouw wordt gebruikt zonder een duidelijk rol voor het orgel? Dan ligt een accent weliswaar vaak op een cultureel aanbod, maar het beheer en gebruik van het orgel schieten er meestal bij in. De beheerders beschikken doorgaans niet over het benodigde kennisnetwerk om de conditie van de orgels goed in de gaten te houden en het gebruik ervan te stimuleren. Het instrument raakt verweesd.

 Dan kan een orgelmentor het verschil maken. De orgelmentor is onderdeel van het netwerk de Vereniging Mentoren Klinkend Erfgoed (VMKE). Gesteund door dit kennisnetwerk kan de mentor als vertrouwenspersoon de orgeleigenaar/-beheerder met raad en daad helpen het orgel zo goed mogelijk te beheren en te gebruiken.

Mentoren werken volgens de gedragscode van de VMKE en zijn als lid van deze vereniging verzekerd tegen calamiteiten. De gedragscode en de verzekering zijn een keurmerk, een garantie van betrouwbaarheid voor de eigenaar.

Bron: VMKE (in aanbouw)

Meer informatie: Nationaal Instituut voor de Orgelkunst en Vrienden van het Orgel