Behangsels uit 18e eeuw gevonden in Portugese Synagoge Amsterdam

09-09-2022, RCE | Tijdens werkzaamheden in de Portugese Synagoge in Amsterdam zijn onverwacht enkele 18e-eeuwse linnen behangsels aangetroffen. De behangsels lagen in twee verborgen tussenruimtes in de hechal, de grote kast waarin de Torarollen worden bewaard. Wanneer deze behangsels daar zijn neergelegd, is niet duidelijk. Alles wijst er echter op dat het behang daar anderhalve eeuw onopgemerkt heeft gelegen.

Het unieke 17e-eeuwse interieur van de Portugese Synagoge is nog volledig intact, maar na eeuwenlang gebruik was het toe aan restauratie. Daarmee is in augustus 2021 begonnen.

Het eerste behangsel dat werd aangetroffen betreft een geschilderde linnen behangsel. Dit behang is een unicum, er is geen enkel vergelijkbaar voorbeeld bekend. Alles wijst erop dat het uit de periode 1740-1760 dateert. Het tweede behangsel is een gevelouteerd (fluweelachtig) linnen behangsel. Vanwege de grote rapporthoogte en -breedte is het waarschijnlijk dat het ooit gehangen heeft in een groot en hoog vertrek.

Bron en verder lezen: RCE