Adopteer een figuur uit de kerststal van het Museum Catharijneconvent

09-11-2023, MCC | Van 14 december tot en met 14 januari is voor de tweede keer ‘De mooiste kerststal van Nederland’ gratis te bekijken bij het Museum Catharijneconvent. Ruim 700 achttiende-eeuwse kerststalfiguren staan dan opgesteld in de Catharinakathedraal naast het museum. Om dat ook dit jaar weer mogelijk te maken vraagt Museum Catharijneconvent alle kerststalliefhebbers om te helpen de stal weer op te bouwen. Dit kan door voorafgaand aan de opening een figuur uit de stal symbolisch te adopteren. Eigenaar worden van een engel? Of toch liever van de os, ezel, koning of herder?

Het is een hele inspanning om de honderden kwetsbare figuren en decorstukken heelhuids terug te laten keren naar de kathedraal. Hier zijn vele geoefende handen voor nodig, er komen hiervoor zelfs specialisten over uit Napels. De figuren mogen vanwege hun kwetsbaarheid maar één keer per jaar verplaatst worden en de klimatologische omstandigheden waarin ze verkeren moeten nauwlettend in de gaten gehouden worden. Alles bij elkaar maakt dit de presentatie van de kerststal tot een kostbare aangelegenheid. Toch vindt Museum Catharijneconvent het belangrijk om een bezoek gratis toegankelijk te houden.

Een groot deel van de kerststalfiguren verwierf Museum Catharijneconvent in 2021 met steun van de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds. Vervolgens hielpen vorig jaar bijna 1000 donateurs via crowdfunding met de grootscheepse restauratie van de figuren.

Bron: Museum Catharijneconvent