Acties voor kerkorgels: Enkhuizen, Zwartsluis en Rotterdam

04-12-2019 | Op verschillende plekken in Nederland spannen mensen zich met veel passie in om prachtige, monumentale kerkorgels te onderhouden en te restaureren. We lichten hier drie acties uit.

Enkhuizen

Al tien jaar lang zit de Westerkerk in Enkhuizen zonder echt orgel. Doodzonde, zo vindt de stichting achter de kerk. Daarom zijn ze nu een inzamelingsactie gestart voor een nieuw orgel. “We willen het muziekleven in Enkhuizen door middel van het nieuwe orgel graag een impuls geven”, zegt Richard Lijnsvelt van de stichting. Maar een nieuw orgel kost maar liefst 650.000 euro. Een groot bedrag, dat de stichting via een crowdfunding wil ophalen. “Iedereen kan een klein onderdeel van het orgel kopen, bijvoorbeeld een toets of een pijp”, vertelt Richard Lijnsvelt verder. Orgelspeler Simon Stelling kan niet wachten tot het nieuwe orgel er staat en hij weer vol passie kan spelen. “Dan kan ik mijn emotie er in kwijt, weer passie liggen in de muziek en mensen ontroeren.”

Bron en meer lezen: NH-nieuws
Meer over het project: Stichting Westerkerk Enkhuizen

Zwartsluis

Een grondige restauratie moet er voor zorgen dat het orgel in de hervormde kerk in Zwartsluis weer net zo klinkt als in 1796. Na drie jaar arbeid, dat regelmatig stil lag door het uitblijven van betalingen, leverde orgelmaker Rudolf Knol in dat jaar het Sluziger orgel op. ,,Toen moet het fantastisch hebben geklonken maar eerdere ingrepen hebben de klank geen goed gedaan’’ , zegt organist Arjan Wegerif over het rijksmonument.

Op ruim 7.000 euro na (Wegerif: ,,Hiervoor gaan we nog acties houden’’) is het benodigde bedrag van 130.000 euro nu wel beschikbaar. De provincie Overijssel draagt de helft bij, diverse culturele fondsen hebben geld toegezegd en vanuit het Orgelfonds van de Hervormde Gemeente Zwartsluis komt een slordige 35.000 euro.

Bron en meer lezen: De Stentor
Meer over het orgel: Hervormde Gemeente Zwartsluis

Rotterdam

De Laurenskerk in Rotterdam beschikt over maar liefst vijf kerkorgels. Het hoofdorgel is het grootste orgel van Nederland, en het grootste kerkorgel met mechanische tractuur van Europa. Voor het Orgelfonds van de kerk wordt op 22 december een benefietconcert gehouden, door onder andere Hayo Boerema en Jan Hage.

Lees meer: Laurenskerk Rotterdam