Workshop: ‘Denken in kansen: perspectief na corona’

25 maart 2021 om 14:45

Door: Nationale Monumentenorganisatie
Donderdag 25 maart 2021
14.45 – 17.00 uur
Online via Zoom

Exploiteer jij een monument en wil je jouw organisatie professioneel op de been houden met een houdbaar verdienmodel? Veel erfgoedorganisaties zijn op zoek naar nieuwe kansen en manieren om te innoveren, maar waar moet je beginnen? Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar voor het ontwikkelen van een realistisch perspectief op een financieel gezonde toekomst na de crisis? In deze interactieve NMo NU bijeenkomst ga je met deze vragen zelf aan de slag en wij denken graag met je mee.

Programma

Begroeting door Marlo Reeders, directeur NMo

Introductie door moderator Yvonne Ploum, directeur ErfgoedAcademie

Frieke Hurkmans, bedrijfskundige en directeur-bestuurder Stichting Pieterskerk Leiden
Hoe vertaal je nieuwe plannen in je begroting en hoe zwaar laat je cijfers meewegen? Frieke geeft graag tips over welke hulpmiddelen haar in de praktijk hebben geholpen. Zo biedt de ‘Scenarioverkenning voor de cultuursector’ van adviesbureau Berenschot interessante uitgangspunten bij het nadenken over manieren waarop je een organisatie stevig neer kan blijven zetten, ook na de crisis.

Martine van Lier, bedrijfskundige en voorzitter Federatie Instandhouding Monumenten (FIM)
In deze uitdagende tijden is het voor exploitanten van monumenten belangrijk om weer overzicht te krijgen en houden. Het is hierbij allereerst nodig om duidelijk in kaart te brengen waar je organisatie zich momenteel bevindt en welke kant jij nu op wil gaan.

Deelsessies
Ter voorbereiding op deze digitale workshop ontvang je als deelnemer via de mail een opdracht waarin je alvast de Scenarioverkenning op je eigen erfgoedorganisatie kunt toepassen. Je maakt hierbij de afweging welke scenario’s resulteren in de gewenste impact voor jouw organisatie en waarom. Hierop zal dieper worden ingegaan tijdens de interactieve deelsessies in breakout rooms.

Na afloop van deze deelsessies komt iedereen weer samen en vatten de moderatoren samen wat er in hun breakout rooms is besproken. Tijdens dit plenaire gedeelte zal ook Harry Kers, Financieel Accountmanager bij het Nationaal Restauratiefonds, aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen.

De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de ErfgoedAcademie, de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM), het Nationaal Restauratiefonds (NRF) en Stichting Pieterskerk Leiden.