Orgelfestival Holland 2022

24 juni 2022 om 00:00

Door: Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours
vrijdag 24 juni t/m 1 juli 2022
Grote Sint Laurenskerk
Koorstraat 2
Alkmaar

De Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours heeft als doel jonge organisten in aanraking te laten komen met de wereldberoemde orgels van de Grote Sint Laurenskerk van Alkmaar en hun een podium te bieden.

In de opzet van concours en academie tijdens het festival vormen het Van Covelens-orgel (1511) en het grote Van Hagerbeer/Schnitger-orgel (1646/1725) het ijkpunt voor de interpretatie. Met hun sublieme klankkarakter en fraaie uiterlijk vervullen de Alkmaarse orgels een voortrekkersrol bij het doorgeven van de orgelcultuur. Deze instrumenten optimaal tot klinken te brengen vormt de grote uitdaging van ons festival. De internationale jury en het ervaren docentencorps vervult in het leerproces van interpretatie een bemiddelende en stimulerende rol.

Het is een speerpunt in het beleid van onze Stichting om ´ongehoorde´ combinaties en nieuwe muziek voor deze oude orgels te programmeren teneinde een nieuw publiek te bereiken. Met gerichte compositieopdrachten of combinaties van orgel met koor, orkest of elektronica wordt gewerkt aan het verbreden van de orgelcultuur.

Meer informatie