Oosters-orthodoxe kerkmuziek in Nieuwe Kerk Den Haag

1 december 2018 om 20:30

Zangeres Divna Ljubojevic uit Belgrado behoort tot de absolute top van de oosters-orthodoxe en byzantijnse muziek. Overal waar ze optreedt maakt ze diepe indruk met haar sublieme zangstem en intense vertolkingen van de schitterende byzantijnse gezangen. Samen met het Melodi Choir treedt ze op tijdens het Festival Sacred Songs in Den Haag.

Geheel in de sfeer van het concert geeft zanger/koordirigent Aleksan Chobanov een workshop oosters-orthodoxe zang in een sfeerrijk iconenatelier. De workshop is toegankelijk voor zangers van alle niveaus.

Concert Divna Ljubojević 
zaterdag 1 december
Nieuwe Kerk
Spui 175,  Den Haag

19.30 uur inleiding Goran Kovacevic (priester Servisch-orthodoxe kerk)
20.30 uur concert

Divna Ljubojević is de grand dame van de oosters-orthodoxe kerkmuziek, een alom gelauwerde zangeres met een sublieme stem en tevens dirigente van diverse koren. In eigen land heeft ze de status van superster en in buitenland is ze te zien op prestigieuze podia en festivals in Parijs (Théâtre de La Ville), Wenen (Konzerthaus), Sint-Peterburg (Philharmonic) en Fes (Sacred Music Festival).

Overal waar ze optreedt, maakt ze met haar intense vertolkingen van de schitterende orthodoxe gezangen een onuitwisbare indruk. Met haar bijzondere muzikale arrangementen weet Divna de Byzantijnse zang en muziek bij een groot publiek geliefd te maken en een brug te slaan naar klassieke en wereldmuziek.

Op jonge leeftijd komt Divna in een klooster bij Belgrado voor de eerst keer in aanraking met de oosters-orthodoxe muziek. Ze wordt er onmiddellijk door gegrepen en zet zich vanaf dat moment volledig in om die muziek te doorgronden en te leren zingen. Begin jaren ’90 richt ze het Melódi Choir op met als doel de orthodoxe en polyfone Byzantijnse muziek uit Servië, Bulgarije en Rusland uit te voeren en wereldwijd bekend te maken. Later breidt ze haar repertoire uit met opera’s uit de Renaissance en de Barok.

Workshop oosters-orthodoxe zang
zaterdag 1 december
12.00-14.00 uur

Iconenstudio mARTinART
Copernicuslaan 11, Den Haag

In de oosters-orthodoxe kerk beschouwt men de menselijke stem als het mooiste instrument. De ‘hemelse’ zang wordt van oudsher gezien als ‘afkomstig van de engelen’. Na een korte introductie over de historie van de orthodoxe zang worden twee liederen ingestudeerd: één lied uit de Bulgaars-Orthodoxe kerk en één uit het repertoire van Divna. De workshop is toegankelijk voor zangers van alle niveaus.

Aleksan Chobanov studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en was lange tijd koordirigent in de Bulgaars-Orthodoxe kerk in Den Haag. Hij begon zijn muzikale reis op zesjarige leeftijd in een Bulgaars kinderkoor. Hierna studeerde hij cello en zang en trad hij op als solozanger met onder andere het orkest van de Bulgaarse Nationale Radio.

Meer informatie