Congres toekomst kapellen

12 september 2019 om 09:30

Congres Kapellen en Bedevaartsoorden ‘De toekomst van de Mariadevotie in Brabant’
Door: Hasseltse Kapel
Donderdag 12 september 2019
09.30 – 15.00 uur
Hasseltse Kapel
Hasseltplein 7
5042 AB Tilburg

Het congres is bedoeld voor beheerders en/of eigenaren van kapellen en pelgrimsoorden in Brabant. Het doel is samen te onderzoeken hoe dit voor Brabant zo belangrijk religieus erfgoed nu en in de toekomst behouden kan blijven. Aan het congres kunnen maximaal 75 personen deelnemen. Opgeven is daarom noodzakelijk en kan via activiteiten@hasseltsekapel.nl. De organisatie is in handen van de Hasseltse Kapel.

Brabant is rijk gezegend met honderden kapellen en een behoorlijk aantal pelgrimsoorden. De beheerders/eigenaren stellen alles in het werk om ze zowel materieel als immaterieel hun bezit in prima staat te houden. De kapellen en de pelgrimsoorden trekken nog steeds veel bezoekers. Soms lijken ze wel populairder dan ooit. Maar er zijn ook serieuze zorgen: Hoe worden deze kroonjuwelen van de volksdevotie in stand gehouden? Wie draagt er straks zorg voor? Hoe blijven in de toekomst mensen naar de kapellen en de pelgrimsoorden komen? Hoe blijven die in de belangstelling staan? Blijft de rol en betekenis dezelfde? Of moet meer aansluiting worden gezocht met de sterk veranderde samenleving? Al deze vragen komen aan bod tijdens voordrachten en lezingen door specialisten op het gebied van het materiële en immateriële volksgeloof, gebouwen, subsidies en dergelijke. Na afloop wordt een aanzet gegeven tot een structurele samenwerking tussen beheerders en eigenaren van kapellen en pelgrimsoorden. De bedoeling is samen sterk te zijn in het behoud van dit erfgoed in Brabant.

Deelname aan het congres is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Deelnemers krijgen de lunch en een boekje met de teksten van de lezingen aangeboden.

Programma en meer informatie