Bijeenkomst Kerkenvisies Zuid-Holland

21 maart 2019 om 13:00

21 maart 2019
13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur) – 17.30 uur
Arminiuskerk
Museumpark 3
3015 CB Rotterdam

 

De minister van OCW stelt de komende drie jaar circa € 3 miljoen per jaar beschikbaar voor het opstellen van integrale kerkenvisies, om een duurzame toekomst voor het religieus erfgoedbestand binnen een gemeente mogelijk te maken. De visie wordt gezamenlijk ontwikkeld door gemeenten, kerkeigenaren, erfgoedorganisaties en betrokken burgers. Maar wat houdt zo’n kerkenvisie nu precies in? En wat kunnen we leren van eerdere ervaringen? Erfgoedhuis Zuid-Holland organiseert in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en provincie Zuid-Holland een informatiebijeenkomst om antwoord te geven op deze vragen. De bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 21 maart in de Arminiuskerk te Rotterdam.

Programma

Frank Strolenberg van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft tekst en uitleg over het doel en de inhoud van kerkenvisies, en de bijbehorende financieringsregeling voor gemeenten. Een aantal gemeenten heeft al ervaring opgedaan met het opstellen van een integrale kerkenvisie. Een van deze gemeenten, Rotterdam, is eind 2018 van start gegaan. Beleidsmedewerker Floor Vierenhalm zal de tot op heden opgedane ervaringen delen. De provinciaal aanjager voor religieus erfgoed, Ruud Wiersum, geeft een korte toelichting op zijn inzet voor herbestemming van religieus erfgoed in Zuid-Holland.

Na de pauze gaan de deelnemers aan thematafels in gesprek om aan de hand van verschillende stellingen van gedachten te wisselen over een aantal aspecten die van belang kunnen zijn bij het opstellen van een integrale kerkenvisie. Tijdens het afsluitende drankje is er gelegenheid tot netwerken.

De middag staat onder leiding van Marielle Hendriks, directeur van Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor partijen die aan de slag willen met een kerkenvisie: vertegenwoordigers van gemeenten, bestuurders van kerkgenootschappen en parochies, erfgoed- en burgerorganisaties.

Datum, locatie en tijd

De bijeenkomst vindt plaats op 21 maart vanaf 13.30 uur (inloop 13.00 uur) en duurt tot 17.30 uur. Locatie is de Arminiuskerk, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam.

Aanmelden

Geïnteresseerden van bovengenoemde partijen kunnen kosteloos aan de bijeenkomst deelnemen. Zij dienen zich wel aan te melden via het inschrijfformulier op de website van het Erfgoedhuis.

NB: de inschrijving sluit op 14 maart.

> Download het programma