2023 | Behoud je Kerkgebouw

Cursus Behoud je Kerkgebouw

Nederland is rijk aan religieus erfgoed. Van dorpskerken tot kloosters, en van synagogen tot abdijen. Als eigenaar houd jij je kerk het liefst zo lang mogelijk open. Daarom krijg je in deze cursus inspiratie en handvatten om je gebouw op meerdere manieren te gebruiken dan alleen voor de eredienst. Zo leer je wat jij kunt doen om je kerk toekomstbestendig te maken.

In deze cursus leer je wat de gebruiksmogelijkheden zijn van jouw kerkgebouw. Je gaat aan de slag met het merk van je kerk, en kijkt naar de behoefte van de omgeving. Daarnaast onderzoek je het financiële en organisatorische plaatje. Zo maak je een plan dat volledig afgestemd is op jouw situatie, en waarmee je direct aan de slag kunt. Op deze manier krijgt jouw kerkgebouw niet alleen meerdere nuttige functies, maar blijft het ook bewaard voor toekomstige generaties.

De cursus bestaat uit 3 online bijeenkomsten en 1 op locatie. De definitieve data zijn nog niet vastgesteld

Voor wie?

Ben je actief met het beheer, behoud en exploitatie van monumentale kerkgebouwen? Overweeg je jouw kerk multifunctioneel in te zetten?

Deze cursus is speciaal voor:

  • Kerkbesturen, -rentmeesters, beherende stichtingen en andere eigenaren of beheerders van monumentale kerken van elke omvang, denominatie, status en periode;
  • Beheerders van kerkgebouwen (kosters);
  • Vrijwilligers die op een of andere manier verbonden zijn aan het beheer en gebruik van monumentale kerken: van gastheren/-vrouwen tot en met concertorganisatoren.

Organisatie

De cursus wordt georganiseerd door de VBMK en de ErfgoedAcademie. Alle bijeenkomsten staan onder leiding van Jorien Kranendijk van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, tevens docent bij de ErfgoedAcademie.

Praktisch

Tijdsinvestering
Deze cursus vraagt enige tijdsinvestering buiten de bijeenkomsten voor het lezen van relevante achtergrondinformatie en het voorbereiden van de eigen casus.

Online webinars
We maken gebruik van het platform Zoom.

Aanmelden en meer informatie
Aanmelden en meer informatie bij de ErfgoedAcademie

Kosten
De kosten voor de hele cursus bedragen € 100,00 (excl. 21% btw) per deelnemer. Dit is incl. koffie/thee en lunch op locatie.