2021-2022 | Behoud je kerkgebouw

Cursus Behoud je Kerkgebouw

Nederland is rijk aan religieus erfgoed en kent een grote variëteit aan gebouwen. Van kleine dorpskerken, grote stadskerken en synagogen tot kloosters en abdijen. Eigenaren doen hun best om deze gebouwen zo lang mogelijk open te houden, onder meer door te zoeken naar nieuw gebruik, naast het gebruik voor de eredienst.

Doel van de cursus is om betrokkenen bij het behoud, beheer en gebruik van (monumentale) kerkgebouwen te inspireren en handvatten te geven voor meervoudig gebruik van uw kerkgebouw. U leert wat er mogelijk is om uw kerk toekomstproof te houden, toegepast op uw eigen lokale situatie. Aan het eind van deze cursus heeft u een uitgewerkt plan, waar u in de praktijk verder mee kan.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die met het beheer, behoud en exploitatie van monumentale kerkgebouwen te maken heeft en overweegt de kerk multifunctioneel in te zetten.

Welke onderwerpen komen aan bod?

  • Missie en visie van uw kerk: het merk van uw kerk
  • De gebruiksmogelijkheden van het kerkgebouw zelf
  • Waar is vraag naar: wat wil de omgeving van de kerk
  • Financiën en organisatie: wat is wenselijk, mogelijk en noodzakelijk
  • Welk aanbod kunt u bieden: wat zijn de mogelijkheden voor meervoudig gebruik

Wat bereikt u met deze cursus?

Na het volgen van deze cursus kent u meerdere gebruiksmogelijkheden van kerkgebouwen. U hebt daaruit een aantal aantrekkelijke mogelijkheden gekozen die passen bij uw kerkgebouw. Hiervoor maakt u een plan waarmee u, samen met andere betrokkenen, aan de slag kunt gaan. Het gevolg daarvan is dat uw kerkgebouw niet alleen meerdere nuttige functies krijgt, maar ook bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Programma

Woensdag 1 december: 2 webinars
10.00 – 12.00 uur: met Sander Ummelen en Ron Verduijn
13.00 – 15.00 uur: met Piet Bouterse en Jeroen Geerdink

Vrijdag 18 februari: bijeenkomst op locatie: Sint-Joriskerk Amersfoort

Vrijdag 11 maart: online slotbijeenkomst
10.00 – 12 uur

Organisatie

De cursus wordt georganiseerd door de VBMK en de ErfgoedAcademie, en maakt onderdeel uit van het Programma Toekomst Religieus Erfgoed. Alle bijeenkomsten staan onder leiding van Jorien Kranendijk van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, tevens docent bij de ErfgoedAcademie.

Praktisch

Tijdsinvestering
Deze cursus vraagt enige tijdsinvestering buiten de bijeenkomsten voor het lezen van relevante achtergrondinformatie en het voorbereiden van uw eigen casus.

Online webinars
We maken gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.

Aanmelden en meer informatie
Er kunnen max. 45 deelnemers meedoen, waarvan max. 2 deelnemers per organisatie.
Aanmelden en meer informatie bij de ErfgoedAcademie

Kosten
De kosten voor de hele cursus bedragen € 100,00 (excl. 21% btw) per deelnemer. Dit is incl. koffie/thee en lunch op locatie.

 

 

 

 

 

Meer informatie en aanmelden

Organisatie: VBMK, ErfgoedAcademie